Antallet af investorer, der er imod Statoils CO2-skadelige oliesands-projekt, er tidoblet på ét år. Men de danske investorer stemmer fortsat grønt forslag ned.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03a-greengen-096.jpg)
Ikke én eneste af de store danske investorer i Statoil støttede forslag om at droppe olieselskabets planer om at sætte gang i CO2-svinende olieproduktion i et stort skovområde i Canada.
På Statoils generalforsamling i Norge i onsdags stod det klart, at hverken PKA, Danica Pension eller Nordea Pension ville stemme for forslaget. Derfor er de medansvarlige for ødelæggelserne i Canada, mener Greenpeace, som sammen med Verdensnaturfonden står bag forslaget. Skovområdet ligger i Alberta og dækker et område på størrelse med Lolland.
– Investorerne har et ansvar. Det er deres penge, Statoil bruger på at ødelægge natur, miljø og klima, og det er dem, der kan og skal sige fra. Danske investorer stikker hovedet i busken, imens deres penge finansierer Statoils ødelæggelse af den canadiske vildmark, siger Jon Burgwald fra Greenpeace.
Store dele af skoven er blevet mejet ned for at gøre plads til, at Statoil kan komme til det såkaldte tjæresand, de udvinder olie fra. Desuden betyder projektet, at store mængder gift i form af tungmetaller og arsenik løber ud i vandløb og ned i grundvandet og ødelægger livsgrundlaget for mange indfødte folkeslag.
Men miljøorganisationerne er optimistiske: Iår fik deres forslag nemlig ti gange flere stemmer end sidste år, hvor samme forslag blev fremsat.
– Den stærke modstand mod tjæresand på Statoils generalforsamling viser, at stadig flere får øjnene op for den miljøkatastrofe tjæresandsudvindingen er. Det er bare et spørgsmål om tid, før Statoil må trække sig ud af dette beskidte industrieventyr, siger Truls Gulowsen fra Greenpeace.
Både Greenpeace og Verdensnaturfonden advarer mod, at Statoil-projektet vil betyde, at CO2-udledningen ved olieudvinding vil stige endnu mere: Normalt forbruger Statoil syv kilo CO2, når der skal udvindes en tønde råolie på boreplatforme i Nordsøen. Men når der skal udvindes olie af sand, er CO2-udslippet helt oppe på 100 kilo.
Iet sidste desperat forsøgt på at tale Statoils investorer til fornuft greb talspersonen for de oprindelige folk i området, Francois Paulette mikrofonen på generalforsamlingen.
– Hvad Igør med jeres penge, er jeres sag. Men når I kommer til mit territorium, og forstyrrer mit livsgrundlag, så bliver det min sag, sagde han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278