08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minus i SU-pengepungen

Minus i SU-pengepungen

Torsdag, 27. maj, 2010, 09:59:12

SU’en slår ikke til: De studerende må tage SU-lån, dyre forbrugslån, arbejde og få tilskud af forældre for at få hverdagen til at hænge sammen.

Minus i SU-pengepungen
Martin Mounzer
Det er en myte, at studerende sagtens kan leve af SU’en. Mange studerende har hver måned underskud på deres konto, siger Johanne Skriver, næstformand i Danske Studerendes Fællesråd (tv) og formand for de Lærerstuderendes Landskreds, Line Hjarsø.

Et minus på 3032 kroner!

Hver måned er pengekassen mere end tom for de studerende, som kun lever af en SU – og ikke supplerer op med arbejde, lån og tilskud fra forældre.

Det viser en undersøgelse, som syv elev- og studenterbevægelser har lavet blandt 6371 studerende på de mellemlange og lange videregående uddannelser. Resultatet af undersøgelsen blev offentliggjort i går.

80 procent af de studerende svarer, at de ikke kan klare sig for en almindelig SU alene.

– Det er en myte, at studerende sagtens kan leve af SU’en. Mange studerende har hver måned underskud på deres konto, siger formand for de lærerstuderende, Line Hjarsø til Arbejderen. Hun understreger, at problemerne med økonomien går ud over studierne.

Hver måned får en udeboende studerende over 20 år udbetalt 4709 kroner i SU. Men de faste udgifter til bolig, bøger, forsikring og andre leveomkostninger løber i snit op i 7741 kroner. Udgifterne er udregnet med udgangspunkt i Center for Alternativ Samfundsanalyses (CASA) budget for et acceptabelt leveniveau.

Alt i alt ender regnestykket med et underskud på bundlinjen på 3032 kroner sidst på måneden.

– Når SU’en ikke svarer til udgifterne tvinges mange unge til at arbejde ved siden af studierne og tage SU-lån og forbrugslån for at få økonomien til at hænge sammen, siger Line Hjarsø.

Isit arbejdsprogram lægger regeringen op til reformer af SU-systemet. Forhandlingerne ventes at starte op til efteråret.

– Selvom SU’en ikke forringes i den netop indgåede genopretnings-aftale, skal man ikke tro, at den er fredet, pointerer Johanne Skriver, næstformand i Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

– Vores undersøgelse viser tydeligt, at de studerende har en presset økonomi, hvor det er svært at få råd til de allermest basale udgifter. Det er dét budskab, vi skal ud med, og vi skal i gang allerede nu.

Udover de lærerstuderende og DSF står også gymnasieeleverne, handelsskoleeleverne, erhvervsskoleeleverne, pædagogstuderende, sygeplejerstuderende og socialrådgiverstuderende bag undersøgelsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. maj. 2010 - 09:59   03. sep. 2012 - 12:49

Indland