En række obligatoriske kurser – heriblandt sikkerhedskurser indenfor tranportsektoren – rammes af regeringens nedskæringer.
Op mod 20.000 3F’ere vil ikke komme på efteruddannelse!
Det risikerer at blive en konsekvens af, at regeringen og Dansk Folkeparti i deres spareplan skærer 2,5 milliarder kroner af budgettet til voksen- og efteruddannelse de næste tre år.
Det vurderer 3F.
– Vi frygter, at cirka hver femte 3F’er i arbejde – eller cirka 20.000 mennesker – fremover ikke vil få mulighed for at komme på kursus. Det er hovedløst, at regeringen vil spare netop dét sted, der skal få os ud af krisen, nemlig uddannelse, siger uddannelseskonsulent i 3F Frank Juncker til Arbejderen.
Efteruddannelse er populær blandt 3F’erne: I2008 tog cirka 100.000 3F’ere på AMU-kursus. Alligevel vil regeringen finde en stor del af de 2,5 milliarder kroner ved at skære 20 procent af det statstilskud, som virksomhederne i dag modtager, hver gang de sender en ansat på kursus.
Udbuddet af AMU-kurser rammes over en bred kam – eksempelvis indenfor transportområdet, hvor de ansatte skal på en række obligatoriske sikkerhedskurser. Også stilladsarbejdernes grunduddannelse består af en række AMU-kurser.
– Alle disse mennesker får dårligere vilkår til at tage kurser, som er obligatoriske. Disse kurser skal de ansatte forsat deltage i. Istedet må arbejdspladsen fravælge kurser om eksempelvis samarbejde og betjening af nye maskiner, forudser Frank Juncker.
Herudover hæves deltagerbetalingen på en række almene voksen- og efteruddannelses-kurser især hfog VUC. Det skal »kvalificere efterspørgslen og øge gennemførelsesprocenten«.
Også Statens Voksenuddannelsesstøtte især til folkeskole- og hf-fag halveres, så der fremover kun gives støtte til 40 ugers kurser mod 80 uger i dag.
Også LO tager skarpt afstand fra at lade voksen- og efteruddannelserne betale regningen for krisen:
– Forslaget skriger til himlen. Vi står i en situation, hvor arbejdspladser flytter til udlandet, eller lukker helt. Alle eksperter siger, at der er brug for højere uddannet arbejdskraft. Så er det helt tosset, at skære ned her, siger LO-sekretær Ejner Holst til Arbejderen.
– Det går især udover de ufæglærte og dem med de korteste uddannelser. Risikoen er, at folk kommer til at gå endnu længere tid i arbejdsløshed, fordi de fratages muligheden for at uddanne sig, mens de er i arbejde, advarer LO-sekretæren.
Onsdag søsatte LO Facebook-gruppen »Nej til nedskæringspakken«. Dagen efter – i går – havde næsten 14.000 danskere meldt sig ind i gruppen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278