Nedskæringerne på dagpenge og børnecheck er permanente – mens stoppet for lettelser i topskatten kun er midlertidigt.
Stigende fattigdom, spareplan og skattelettelser…
Det var de centrale temaer, da Folketinget onsdag gennemførte den maratonlange afslutningsdebat.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen var den første på talerstolen. Herfra forsøgte han at slå fast, at Danmark er »verdens mest lige samfund«.
Dét billede havde Enhedslistens Frank Aaen svært ved at genkende. Han henviste til skatteministerens egne tal, som viser at skattelettelserne udgør i alt 223 milliarder kroner i perioden 2002-2010.
– Regeringen har givet skattelettelser for milliarder til de rigeste. Nu kommer regeringen og siger, at underskuddet er krisens skyld og sender regningen til børnefamilier, pensionister, arbejdsløse og de fattige i ulandene. Er det ikke en bevidst politik, at man tager fra de svageste i ulande og det danske samfund, og forærer pengene til de rigeste, spurgte Frank Aaen.
Og der kom mere skyts mod regeringen:Siden de borgerlige kom til magten, er antallet af fattige børn steget med 30.000 til i alt 65.000.
– Nu vil regeringen beskære i børnechecken. Vil det ikke øge fattigdommen yderligere, spurgte SF’s Jesper Christensen.
Ingen begrænsninger
Men statsministeren lovede en hjælpende hånd til samfundets svageste:
– Dem skal vi hjælpe. Men ikke ved at begrænse andre, der har haft et lykkeligere udgangspunkt. Den enes succes er den andens chance. Det er dynamikken i et samfund med lige muligheder til alle. Det er dynamikken i Danmark – verdens mest lige samfund. Tjener man penge får man en skattelettelse. Tjener man mange penge, får man en større skattelettelse. Det er der ingen grund til at lægge skjul på, lød det fra statsministeren.
Han mener, at regeringen »fra dag ét har sat alt ind på at mindske de menneskelige omkostninger ved krisen«.
Også Venstres politiske ordfører forsvarede skattelettelserne:
– Danskerne har ret til deres egne penge. Det koster ikke nogen noget, at vi ikke vil tage penge fra danskerne, lød det fra Peter Christensen.
Intet svar
Men Venstre-ordføreren fik ikke fred længe: SF konstaterede, at nedskæringerne på dagpengene og børnechecken er permanente – mens stoppet for lettelser i topskatten kun er midlertidigt.
– Der er udbetalt store skattelettelser. Nu beder man arbejdsløse og børnefamilier betale regningen. Vil den politiske ordfører fortælle mig, om de nedskæringer, der rammer børnefamilier, er permanente, mens udskydelserne af lettelserne af topskatten er midlertidig. Er det ikke korrekt forstået, spurgte Ole Sohn, politisk ordfører for SF.
Men svaret udeblev: Venstres Peter Christensen ønskede ikke at komme ind på, hvor lang tid de enkelte elementer i spareplanen skal køre. Det betød dog ikke, at skyderiet fra oppositionen stoppede.
– Alle betaler ikke lige meget. Dem som er mindst ansvarlige for krisen, er samtidig dem, som skal bidrage mest, konstaterede Enhedslistens Per Clausen.
Endnu en gang blev regeringen konfronteret med et eksempel – med bankdirektøren, der får skattelettelser på 400.000 kroner og folkepensionisten, der må betale 3000 kroner mere i skat om året.
– Vi har lavet en social afbalanceret pakke, hvor alle bidrager. Dagpengereformen samler regningen op og gør Danmark til et rigere samfund. De grupper som har fået skattelettelser er ikke en del af problemet, men en del af løsningen, svarede Lars Løkke Rasmussen.
Ud i virkeligheden
Den økonomiske situation i kommunerne fyldte også godt i debatten. Oppositionen advarede mod at gennemføre nulvækst og henviste til kommunernes trængte økonomi. Det afviste statsministeren med en erklæring om, at kommunerne aldrig har haft så mange ansatte som i dag.
SF’s leder Villy Søvndal inviterede både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær på en tur ud i virkeligheden:
– Skulle vi ikke tage en tur og se på virkeligheden. Lad os tage til Silkeborg, Vejle og Kolding og høre, om der bliver skåret ned.
Svaret fra Henriette Kjær udeblev – men det gjorde statsministerens svar ikke:
– Jeg kunne ikke drømme om at sætte mig ind på bagsædet hos Villy Søvndal for at se alle de dårlige eksempler, som selvfølgelig findes i Danmark, lød det fra Lars Løkke.
Folketingsmedlemmerne får ikke ferie fredag den 4. juni. Folketinget udskyder sin ferie med to uger for at vedtage regeringens spareplan. Den andenbehandles torsdag den 10. juni og vedtages endeligt onsdag den 16. juni.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278