08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Staten slås for lukkede døre

Staten slås for lukkede døre

Onsdag, 09. juni, 2010, 10:49:07

Det kan skade Danmarks forhold til USA, hvis offentligheden får lov til at følge med i sagen om den mishandlede afghanske fange, mener Forsvarsministeriet.

Staten slås for lukkede døre
Fra dokumentarfilmen »Den Hemmelige Krig«
DR’s dokumentar »Den Hemmelige Krig« afslørede i 2006, at danske jægersoldater havde udleveret 31 afghanske fanger til USA’s fangelejr i Kandahar, hvor de angiveligt blev mishandlet og ydmyget. Nu vil Forsvarsministeriet lukke dørene for den ene fanges erstatningssag.

Kan den afghanske fange, Ghousoullah Tarins, erstatningssag mod den danske stat tåle offentlighedens lys?

Det afgør Østre Landsret i morgen klokken ti.

Kammeradvokat Peter Biering, der fungerer som forsvarer for Forsvarsministeriet, kræver den mere end otte år gamle sag ført for lukkede døre. Der optræder nemlig navne på amerikanske soldater i den hemmelige rapport som Forsvarets Auditørkorps i 2004-2005 udarbejdede om forløbet.

– Disse oplysninger kan ikke komme udenfor landsrettens døre. Sker det, kan det være til skade for vores forhold til USA, sagde kammeradvokaten, da han torsdag mødtes med Ghousoullah Tarins advokat, Tyge Trier, i Østre Landsret, for åbne diskussionen om, hvorvidt sagen skal føres for åbne døre.

 

Alvorlige anklager
Ghousoullah Tarin er blandt de 31 afghanske fanger, som danske jægersoldater i marts 2002 udleverede til amerikanske soldater. Tarin kræver nu erstatning for den tortur, han hævder, at amerikanerne udsatte ham for.

Men trods de alvorlige anklager, mener kammeradvokaten, at afhøringerne af alle vidner og fremlæggelsen af auditørrapporten om hændelsen skal foregå for lukkede døre.

­– Forsvarsministeriet har drøftet fremlæggelsen af auditørrapporten med USA. USA har accepteret, at rapporten fremlægges i retten. Men kun under forudsætning af, at selve rapporten og vidneafhøringerne ikke gengives offentligt, uddybede Peter Biering.

Men Tarins advokat, Tyge Trier, afviste at henvendelsen fra USA kan bruges til at smække dørene i:

– Sagen har en væsentlig offentlig interesse. Derfor er det uhørt, hvis den skal foregå bag lukkede døre, lød reaktionen fra Tyge Trier.

Kammeradvokaten mente ikke, at der er tale om et forsøg på at mørklægge sagen, men derimod på at tilvejebringe mulighederne for at rapporten kan fremlægges.

Men Tyge Trier kritiserede, at kammeradvokaten ikke vil fremlægge kravet om de lukkede døre fra USA.

– Det er altså udokumenteret, hvem der har sagt, at rapporten kun er til officiel brug. Er det USA? Er det Forsvarsministeriet? Kammeradvokaten har ikke dokumenteret hvem, der har sagt det og med hvilken baggrund. Desuden er det uklart, hvad »official use« betyder. Hvor ved vi fra, at Forsvarsministeriet ikke overfortolker USA’s svar, så det passer bedst ind i ministeriets egne interesser, spurgte han, og understregede:

– Landsretten skal afgøre, om Tarin er blevet mishandlet. Sagen handler jo ikke om at hænge navngivne amerikanske soldater ud.

 

Vrede journalister
Forsøget på at lukke dørene vækker vrede hos de fem journalister fra danske dagblade og DR, som i sidste uge var mødt frem for at lytte til kammeradvokatens og advokat Tyge Triers slag om, hvordan sagen skal føres.

– Det her en vigtig sag, som har offentlighedens interesse. Auditørrapporten er seks år gammel og omhandler en otte år gammel sag, nemlig udleveringen af Tarin og de 30 andre afghanske fanger. Skal amerikanske myndigheder kunne bestemme, hvad der skal foregå i en dansk retssal? Det er ikke særlig betryggende, hvis to af krigens parter skal bestemme, hvordan sådan en sag skal føres, lød fra en af journalisterne, som tog ordet under torsdagens retsmøde.

Både Amnesty og Dokumentations- og Rådgivningscentret for Torturofre (RCT) opfordrer den danske regering til åbenhed om sagen.

»Danmarks traditionelle rolle internationalt som foregangsland i arbejdet mod tortur og til fremme af menneskerettigheder gør det særlig vigtigt, at Danmark overholder FN's konvention mod tortur og Genéve-konventionerne, som sætter krigens love. Herudover må Danmark praktisere den størst mulige åbenhed i behandlingen af spørgsmål om eventuelle krænkelser eller overtrædelser af det absolutte forbud mod tortur«, siger Tue Magnussen fra RCT til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jun. 2010 - 10:49   03. sep. 2012 - 12:49

Indland