08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke råd til flere ældre

Ikke råd til flere ældre

Tirsdag, 15. juni, 2010, 11:29:28

Regeringen har udskrevet regningen for krisen og kommuner og regioner skal betale. Nulvækst-aftale blev underskrevet i weekenden.

Ikke råd til flere ældre
Frank Boutrup Schmidt
Hvis det stigende antal ældre ikke skal opleve nedskæringer på plejehjem og i ældreplejen er der brug for 8,5 procent flere ressourcer. Men nu har regeringen og kommunerne aftalt nulvækst.

Kommuner og regioner kommer til at føre regeringens sparekniv når næste års budgetter skal lægges i efteråret.

Det står klart efter regeringen har indgået aftaler om næste års økonomi med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

– Præmissen har været klar fra starten; regningen for krisen skal betales, sagde økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), da han sent lørdag aften præsenterede aftalerne.

Med regeringens og Dansk Folkepartis spareplan som forlæg, fastholder aftalerne kravet om nulvækst i kommunerne. Men da udgifterne samtidig stiger på grund af udviklingen i befolkningen, betyder nulvækst reelt nedskæringer, mener fagforbundet FOA.

Alene på ældreområdet skulle udgifterne stige med 8,5 procent hvis serviceniveauet skal opretholdes, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

– Nulvækst på ældreområdet vil derfor i praksis betyde besparelser på 8,5 procent. Den borgernære velfærd og service går nogle hårde år i møde, hvor forringelser på nogle områder skal betale for udgiftsstigninger på andre områder, fastslår han.

I aftalen med regionerne er det aftalt, at sygehusene kun må knokle tre procent mere i det kommende år. Det er væsentligt mindre end i år. De to procent skal finansieres ved at skære andre steder i sygehusvæsenet.

– Det er svært at forestille sig en aktivitetsvækst på kun tre procent i en tid, hvor patienterne har høje forventninger til, hvad der kan løses, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Særlig hårdt rammer kommuneaftalen svært handicappede, børn i pleje og andre på det specialiserede socialområde.

Her har regeringen og KL aftalt, at kommunerne skal tøjle de stigende udgifterne til eksempelvis specialundervisning. Samtidig er de blevet enige om, at regeringen skal fremsætte et lovforslag, som giver kommunerne mulighed for i højere grad selv at beslutte, hvilke ydelser de vil tilbyde på området.

Det får Socialpædagogernes Landsforening til at frygte for, om kommunerne kan leve op til deres forpligtelser i serviceloven.

– Det er et stort demokratisk problem, når KLog regeringen på den måde begynder at tinge om de udsatte gruppers retssikkerhed under økonomiforhandlingerne, siger formand Benny Andersen.

Alle medlemmer af kommunernes og regionernes bestyrelser stemte for økonomiaftalen. Dermed også S og SF’s repræsentanter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jun. 2010 - 11:29   03. sep. 2012 - 12:49

Indland