En kok og hans familie, en lærer og en pensionist på højskole blev registreret af PET på baggrund af løse rygter om sovjetiske våben og skydeøvelser.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/01a-petreg-111.jpg)
Poul Simonsen har været på besøg hos Politiets Efterretningstjeneste (PET). Her fik han lov til at læse fem udvalgte A4-ark fra PET’s arkiv om ham. 19 linjer var streget ud af PET.
– Jeg skulle aflevere min mobiltelefon, og blev sat i en læsesal. Jeg fik udleveret fem A4-ark, som jeg kunne læse, mens jeg blev overvåget af en PET-ansat, fortæller han til Arbejderen.
Poul Simonsen var forstander på Tidens Højskole fra 1974-1982, og er blandt de mange danskere, som nævnes med navn nævnelse i PET-kommissionens rapport. I september sidste år søgte han aktindsigt i sin mappe hos PET.
Nu har han skrevet de udvalgte PET-papirer af og sendt dem til Arbejderen.
Af papirerne fremgår det, at han i sommeren 1975 blev registreret i PET's arkiver. Københavns Politi havde fået et anonymt tip om, at højskolen opbevarede sovjetiske våben og afholdt skydeøvelser hver søndag.
– Det er meget kritisabelt, at man kan blive registreret hos PET på baggrund af anonyme rygter, siger han.
Forstanderen var ikke den eneste, der blev registreret: Samtlige otte navne, der var tilmeldt på adressen, blev sendt til PET. Udover forstanderen har navnene på en lærer, skolens kok og hans familie samt en folkepensionist i over 30 år ligget i PET’s arkiver.
Tippet kom fra den anonyme mands datter, der gik på Københavns Universitet. Her havde hun hørt, at teatergruppen Solvognen og De arbejdsløses Teatergruppe skulle havde modtaget en sending våben fra Sovjet, der blev opbevaret på højskolen. Der blev angiveligt også afholdt skydeøvelser hver søndag. Københavns Politi orienterede straks PET og det lokale politi i Helsingør.
En lokal betjent fandt hurtigt ud af, at Sømændenes Forbund netop havde købt og indrettet Tidens Højskole.
Betjenten mente, at rygterne »meget vel kunne passe, ligesom der udmærket kunne afholdes skydeøvelse uden at det ville blive bemærket af de omboende...«.
Forstanderen mener, at PET straks burde have afvist den løse påstand i stedet for indlede halvandet års efterforskning og registrere uskyldige.
– Hvordan skulle våbnene være kommet ind i landet? Desuden er skoven omkring højskolen offentlig tilgængelig. Det er langt ude at tro, at man kunne holde skydeøvelser dér uden at blive opdaget, mener Poul Simonsen.
Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra PET.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278