08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Elregning kortsluttet på 15 år

Elregning kortsluttet på 15 år

Torsdag, 17. juni, 2010, 09:40:04

Over 15 år er elprisen for almindelige husstande steget med 42 procent mens industrien har opnået et prisfald på 16 procent i gennemsnit.

Elregning kortsluttet på 15 år
www.dongenergy.com
Store elselskaber – som her Dong Energy – har scoret kassen efter liberaliseringen. Det er de især de almindelige husstande, der betaler gildet.

Siden private elselskaber holdt deres indtog i den danske energisektor, er elprisen for almindelige husstande steget med 42 procent (fra 60 øre per kilowattime i 1995 til 85 øre i 2009).

Det viser en 38 sider lang rapport om udviklingen i prisen på el, som Energianalyse har udarbejdet for Klima- og Energiministeriet.

Meldingen om den voldsomme eksplosion i priserne, vækker harme hos Forbrugerrådet:

– Elsektorens og industriens liberaliseringsfest er blevet betalt af de helt almindelige forbrugere. Politikerne må sikre, at pengene bliver kanaliseret tilbage til forbrugerne. Elektricitet er et naturligt monopol, som kræver en tæt politisk regulering. Der er jo tale om en stor og vigtig sektor. Det her må ikke fortsætte, siger chefkonsulent hos Forbrugerrådet, Martin Salamon til Arbejderen.

Mens danske forbrugere betaler dyrt, hvér gang de tænder for vaskemaskinen, komfuret eller fjernsynet, så har industrien derimod oplevet et prisfald på 16 procent i gennemsnit. De store virksomheder, der bruger masser af strøm, kan nemlig forhandle sig frem til billige priser hos elselskaberne.

– Der er behov for at finde ud af, hvorfor elpriserne er steget – og hvorfor de er steget mere for almindelige borgere end for virksomhederne. Isidste kan det være nødvendigt, at politikerne fastsætter elprisen. Det vil være et nederlag for liberaliseringen, mener Martin Salamon.

Samtidig har flere og flere familier svært ved at betale den voksende elregning.Eksempelvis lukkede energiselskabet Syd Energi sidste år for strømmen til omkring 1000 flere husstande end de plejer. Det er en stigning på 10-15 procent.

Klima- og energiminister Lykke Friis har nu bedt Energistyrelsen om et »gennemgribende eftersyn« for at få en forklaring på, hvorfor elpriserne er steget.

– Det er ikke tilfredsstillende, at forbrugerne ikke har fået udbytte af liberaliseringen, siger hun til Jyllands-Posten.

Elselskabernes lobbyorganisation, Dansk Energi, skyndte sig i går at melde ud, at man går ind for at blive kigget i kortene:

– Jeg synes, at vi skal glæde os over liberaliseringen. Det er en kæmpe gevinst for os alle, at store, energitunge virksomheder som Danisco, Carlsberg, Aalborg Portland har fået billigere el. Så har de kunnet ansætte nogle flere folk og givet plads til lønstigninger under højkonjunkturen, siger direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, til Arbejderen.

Han har dog ikke undersøgt konkret, hvor mange job og hvor store lønstigninger, de lave elpriser til industrien har betydet for de danske arbejdere.

Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Venstre og de Konservatives energiordførere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jun. 2010 - 09:40   03. sep. 2012 - 12:49

Indland