Vi ser grelle eksempler på de menneskelige omkostninger, når kommunerne strammer økonomien om handicapområdet, advarer socialrådgivere.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03a-handicap-115.jpg)
I Vejen bor familien Fonnersbæk med deres søn Simon, som har Downs Syndrom.
Simon lider ifølge lægerne af »svære tilpasningsvanskeligheder og er ekstremt krævende«. Derfor er det til stor aflastning for familien, at Simon frem til marts i år var en weekend hver måned hos en aflastningsfamilie, som han efter fem år var blevet rigtig glad for.
Men i marts var det slut. Kommunen halverede lønnen til aflastningsfamilien, som sagde op, og Simon blev i stedet tilbudt en ny og billigere aflastningsfamilie.
– Vi får ikke længere den samme velfærd, uanset hvordan kommunen og regeringen vælger at sige det. Det tog os flere år at få gjort Simon tryg ved aflastningsfamilien, og så kommer kommunen nærmest overnight og skærer tilbuddet væk uden at tale med os om Simons behov. Vi er meget frustrerede over det her, siger Simons far, Ole Fonnesbæk, til Dansk Socialrådgiverforening.
Simons sag er en, som Anne-Birgitte Helbo kan genkende fra resten af landet. Hun oplever som formand for handicapfaggruppen i Dansk Socialrådgiverforening hvordan kommunerne strammer økonomien mere og mere omkring handicapområdet.
– Vi ser grelle eksempler på, at unge psykisk handicappede placeres i socialt boligbyggeri sammen med kriminelle eller misbrugende unge. Eller at dårligt begavede unge ryger på forsorgshjem sammen med blandt andet hjemløse og misbrugere, siger Anne-Birgitte Helbo.
Den stramme økonomi betyder blandt andet, at kommunerne har mindre fokus på forebyggelse og langsigtede løsninger, fortæller socialrådgiveren.
– Nu melder mange socialrådgivere om, at der i flere og flere kommuner kun tilbydes det, som kommunen ikke kan undslå sig. Og det har store menneskelige omkostninger for de børn og unge og deres familier, som det går ud over, påpeger hun.
Regeringens og kommunernes aftaler om næste års økonomi lægger op til an voldsom opbremsning af udgifterne til socialområdet.
Men hvordan kan socialrådgiverne oplever forringelser på området, når udgifterne stiger år for år?
Det hænger sammen med, at Danmark i øjeblikket oplever et boom i antallet af handicappede, fordi vi er blevet bedre til at diagnosticere og redde og forlænge liv, mener Københavns socialborgmester, Mikkel Warming (Ø).
Alene i København er antallet af børn med autismelidelser seksdoblet i løbet af de seneste 12 år, fortæller socialborgmesteren.
Derfor vil kommuneaftalen give nedskæringer, mener han.
– Når flere borgere skal deles om samme antal hjælpemidler, handicapboliger, hænder og kroner – ja, så bliver standarden ringere for den enkelte. Det er virkeligheden med nulvækst, som reelt er besparelser, siger Mikkel Warming.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278