Miljøministeren har omgået internationale miljøregler for at kradse så mange penge ind på salget af Kommunekemi som muligt, vurderer kemiingeniør.
Hvorfor har Kommunekemi A/S fået lov til at behandle giftigt affald fragtet fra den anden side af jorden for score 50 millioner kroner? Og hvad skal der ske med restaffaldet fra afbrændingen?
Dette – og en stribe yderligere spørgsmål – kræver SF’s miljøordfører Steen Gade nu miljøministerens svar på.
De mange spørgsmål kommer efter at miljøminister Karen Ellemann har givet grønt lys til, at affaldsvirksomheden Kommunekemi kan importere foreløbigt 6100 ton giftigt affald for at behandle det i Nyborg.
Det giftige affald indeholder HCB – et ekstremt giftigt, kræftfremkaldende og miljøskadeligt stof.
– Flere internationale konventioner slår fast, at giftigt affald skal fragtes over så korte afstande som muligt. Miljøministeren har omgået reglerne for at få det giftige affald til Kommunekemi A/S i Nyborg, siger kemiingeniør Anders Bjerre til Arbejderen.
Kommunekemi blev sidste år solgt til kapitalfonden EQS af Kommunernes Landsforening og Københavns og Frederiksberg Kommune. Og det er netop fordi det tidligere offentligt ejede selskab skal fungere som en virksomhed, at det giftige affald nu er på vej til Nyborg, mener Anders Bjerre.
– Kapitalfonden går benhårdt efter maksimal profit. En kapitalfond investerer ikke 260 millioner kroner i Kommunekemi A/S uden at være sikker på at få noget igen. For at få en så høj pris på Kommunekemi som muligt, har miljøministeren sat alt ind på, at Kommunekemi skulle have tilladelse til, at behandle det giftige affald, siger han.
Kommunernes Landsforening har ingen kommentar til, at den nye private ejer nu vil tjene store penge på at importere giftigt affald:
– Hele bortskaffelses-området er blevet internationaliseret.Det her er international business, og så skal kommunerne ikke længere være ejere. Kommunerne har ingen kompetencer på det her område, siger KL’s næstformand, Erik Fabrin, til Arbejderen.
– EQS lever af at tjene penge og har et helt manegement-setup, som Kommunekemi kan have glæde af. Og rent sikkerheds- eller miljømæssigt gør det ingen forskel, om det er den ene eller den anden ejer, der ejer Kommunekemi, mener han.
Anders Bjerre er med, når Kommunistisk Parti her til formiddag går på gaden i Nyborg med løbesedler for at protestere mod miljøministerens tilladelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278