Demonstranter er idømt betingede domme selvom hverken de eller politifolk hørte demonstrationen blive opløst.
Dommene over de 80 deltagere i en støttedemonstration for Ungdomshuset den 12. december 2006 ser ikke særligt kønne ud.
Det mener en af de fem forsvarsadvokater, der repræsenterede de 80 demonstranter, som tirsdag fik betingede domme i Københavns Byret.
– Sagen har haft et dybt frustrerende forløb. Os forsvarsadvokater har hele tiden siddet med en fornemmelse af, at den var afgjort på forhånd. Samtlige demonstranter er reelt blevet dømt kollektivt. Det bryder jeg mig ikke om, siger advokat Niels Anker Rasmussen til Arbejderen.
Han mener ikke, at retten har løftet bevisbyrden overfor den enkelte demonstrant:
– Da politiet skød mod demonstranter den 18. maj 1993, gjorde retssystemet meget ud af, at føre bevis for, hvor den enkelte demonstrant stod og om han eller hun havde kastet noget.
Samme bevisførelse er ikke set i denne sag, beklager advokaten.
– Derimod skærer politiet og retten alle demonstranter over én kam:Alle der befandt sig inden for demonstrationens cirka 600 kvadratmeter, hvor politiet foretog anholdelser, opsummerer Niels Anker Rasmussen.
Demonstranterne blev sigtet og dømt efter Politilovens paragraf 134 og 134a for ikke at efterkomme politiets ordre om at opløse demonstrationen.
Flere demonstranter- og politifolk har i retten forklaret, at de ikke kunne høre, at politiet opløste demonstrationen. Men retten valgte i stedet at lytte til en højtstående politi-embedsmand:
– Han kunne altså sidde inde i sin bil og høre ting, som folk udenfor – heriblandt andre politifolk – ikke kunne høre, siger Niels Anker Rasmussen.
Desuden kunne demonstranterne ikke komme væk fra området, mener advokaten. Iden ene ende havde en lang række betjente taget opstilling. Og i den anden ende kom fem politibiler kørende, side om side med blink på.
Dommeren gav den mildest mulige straf:Retten sætter ikke en egentlig straf-udmåling på dommene, fordi sagen har varet tre et halvt år.
Arbejderen forsøgte i går forgæves at indhente en kommentar fra anklagemyndigheden i Københavns Politi.
De 80 dømte demonstranter overvejer nu om de vil anke deres sager.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278