FOA melder TV2 til Pressenævnet. Flere af de ansatte i den københavnske ældrepleje, som blev suspenderet fra deres arbejde, er tilbage på jobbet.
FOA har besluttet at melde TV2 til Pressenævnet.
Forbundsformand Dennis Kristensen mener, at tv-stationen har overtrådt de presseetiske regler groft i forsøget på at hænge ansatte ved Håndværkerhavens Hjemmepleje ud som dovne og uansvarlige.
Den 4. juli lyder det blandt andet sådan i de landsdækkende TV 2 Nyheder:
»Vi har også fulgt denne hjemmehjælper fra Håndværkerhaven. Her holder hun midt på arbejdsdagen parkeret meget tæt på sin egen adresse.... Hun har været i sin lejlighed knap en time«
Som Arbejderen skrev den 6. juli er historien om social- og sundhedshjælper Puk Waltz imidlertid en helt anden.
I foråret oplevede den københavnske sosu-hjælper, hvordan en bil fulgte efter hende, når hun kørte rundt mellem klienterne i hjemmeplejen i Københavns Nordvestkvarter. Hjemmehjælperne har haft problemer med overfald og tyverier i området, og Puk Waltz følte sig derfor utryg ved bilen. Hun ringede til sin leder på plejecenteret, der gav hende besked om at køre hjem og vente på en kollega.
Bilen er fra TV2
Hjemmefra ringede hun til politiet, der oplyste, at bilen tilhørte TV2. Da hjemmehjælperen spurgte journalisterne, hvad de foretog sig, lød svaret, at de var ved at optage »noget til en polterabend«.
To måneder senere kan Puk Waltz se og høre på tv, hvordan hun sammen med flere kolleger fusker med arbejdstiden og snyder de gamle for den hjælp, de har krav på.
Afsløringerne resulterede i, at otte-ti ansatte fra Håndværkerhaven blev midlertidigt suspenderet fra deres stillinger, mens sagerne blev undersøgt nærmere.
På grund af ferie har det ikke været muligt at få en kommentar fra de personer, der har med sagen at gøre, men FOA’s pressechef, Jens-Jørgen Krogh, oplyser, at hovedparten af sagerne forventes afsluttet i løbet af næste uge. Han fortæller samtidig, at de fleste ansatte er tilbage på arbejdet igen. Tjenstlige samtaler mellem de ansatte og Københavns Kommune har nemlig afsløret, at TV2’s anklager ikke holder vand.
Mere fusk
– Ud over sagen med Puk Waltz, så er der yderligere en sag, der springer i øjnene. I et af nyhedsklippene viser TV2 to kolleger, der tilsyneladende står og snakker sammen om hvordan de kan snyde med tiden på deres håndholdte PDA (en håndholdt computer, red.).Problemet er bare, at de to ikke har snakket sammen, siger Jens-Jørgen Krogh.
I første omgang er FOA’s klage til Pressenævnet sendt til TV2, der har 14 dage til eventuelt at imødekomme FOA’s klagepunkter. Selvom nyhedschef Henrik Qvortrup medgiver, at journalister som udgangspunkt skal give sig til kende og fortælle, hvor de kommer fra, så tyder hans foreløbige melding ikke på, at TV 2 mener, der er begået fejl i den konkrete situation.
– Vi var ikke færdige med optagelserne, da hun (Puk Waltz, red.) konfronterede journalisterne. Hvis de havde givet sig til kende dér, havde vi aldrig fået historien hjem, siger Henrik Qvortrup til BT.
FOA forventer, der går et par måneder, inden Pressenævnet kommer med sin afgørelse.
Ikke overraskende har Dansk Folkeparti benyttet hetzen mod de offentligt ansatte og mistanken om udbredt snyd i branchen til at kræve en voldsom oprustning af tilsynet med landets sosu-arbejdere.
Som led i et større udspil på ældreområdet kræver regeringens støtteparti, at sosu-arbejderne bliver udsat for seks uanmeldte kontrolbesøg om året, skriver Politiken.
– Kald det kontrol eller kald det, hvad du vil. Men det skal være til alles tilfredsstillelse, siger Pia Kjærsgaard.
Men øget kontrol og mistillid af ansatte, der i forvejen har en presset arbejdsdag, er ikke løsningen, mener FOA.
– Området har i årevis været præget af minuttyranni, stregkoder, scannere og tidsregistrering. Nu mener Dansk Folkeparti, at det skal udbygges med et kontrolkorps. Det vil helt sikkert betyde mere administration og bureaukrati, men det er langt fra sikkert, det vil betyde bedre hjemmehjælp, siger Karen Stæhr, formanden for FOA’s social- og sundhedssektor.
Hun peger i stedet på øget kvalitet, synlig ledelse og de ansattes faglighed.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278