07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vandforening advarer mod plan

Vandforening advarer mod plan

Onsdag, 04. august, 2010, 09:42:53

Miljøministeren lægger i ny vandplan op til mere rensning af drikkevand. Danva advarer mod konsekvenserne i form af mindre fokus på forebyggelse.

Vandforening advarer mod plan
Josefine Kampmann
I dag sendes grundvandet direkte ud i hanerne efter en iltning og filtrering på vandværkerne. Det kræver, at grundvandet holdes fri for forurening.

I områder, hvor der er problemer med forurenet grundvand, skal der åbnes for i højere grad at rense drikkevandet.

Det fremgår af miljøministerens forslag til ny vandplan. Forslaget bryder med det hidtidige princip om, at drikkevandet skal bestå af urenset rent grundvand.

»I de områder kan rensning af det knap så gode grundvand, så det kan anvendes til drikkevand, være en løsning«, hedder det i vandplanen.

I Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danva, er man dybt bekymret over forslaget.

– Jeg er bange for, at det betyder, at man i stedet for at forebygge effektivt og forhindre forurening af drikkevandet vil acceptere forurening og bare rense vandet bagefter. Men rensning er ikke vejen frem, siger Carl-Emil Larsen, direktør for Danva til Arbejderen.

Danva understreger, at rensning på sigt er dyrere end at forhindre forurening.

Carl-Emil Larsen accepterer, at det kan være nødvendigt med rensning i en begrænset periode i visse områder, men mener, at man skal passe meget på med at slække på kravet om rent grundvand. Det kan meget let blive en glidebane væk fra den nuværende praksis med, at grundvandet skal kunne sendes ud i hanerne efter en simpel iltning og filtrering.

Miljøminister Karen Ellemann begrunder forslaget om øget brug af rensning med, at det er billigere end at lukke de drikkevandsboringer, som er forurenet af blandt andet pesticider. I øjeblikket lukkes omkring 100 boringer om året på grund af pesticider. Samtidig bedyrer ministeren, at der ikke skal slækkes på det forebyggende arbejde.

Vandplanen foreslår en sprøjtefri grænse på 25 meter rundt om en drikkevandsboring. Modsat mener Danva, at grænsen skal være oppe på 300 meter.

Med kommunalreformen i 2007 blev der åbnet for, at kommunerne kunne give tilladelse til at rense drikkevandet. Men det er svært at få lov. Der er kun to til tre steder på landsplan, hvor der i dag renses grundvand. Det er det antal ministeren lægger op til at øge.

En Gallupundersøgelse viste i sidste uge, at et flertal på 57 procent af danskerne siger ja til at rense forurenet grundvand med kul.

– Man får svar som man spørger. Hvis du havde spurgt, om danskerne helst ville have rent grundvand i stedet for at få renset forurenet grundvand, ved jeg godt, hvad svaret var blevet, slutter Carl-Emil Larsen.

Forslaget til vandplan er i høring indtil den 8. september. Danva arbejder i øjeblikket med nærlæsning af planen med henblik på at lave et høringssvar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. aug. 2010 - 09:42   03. sep. 2012 - 12:41

Indland