Få dage før sommerferien fik forældre og børn i specialundervisningen i Hillerød besked om at deres skole eller klasse blev nedlagt i det nye skoleår.
Når skolerne i Hillerød i næste uge tager hul på det nye skoleår, er der en gruppe af de mest udsatte elever, som skal starter i en ny klasse eller på en anden skole.
Kort før sommerferien besluttede byrådet at lukke Føniks-skolen for elever med indlæringsvanskeligheder. Samme skæbne overgik den såkaldte dysfasi-klasse for store elever med særlige behov på Ålholmskolen.Her havde forældrene ellers fået løfte om, at deres børn kunne afslutte deres skolegang.
Det er ikke første gang, kommunen sparer på den vidtgående specialundervisning, fortæller formand for Hillerød Lærerkreds, Berit Halskov.
– Kommunen overtog to af de tidligere amtslige specialskoler i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Det er selvfølgelig dyre børn, som går der. Sidste år blev der sparet 35.000 kroner per elev på den ene skole og 50.000 per elev på den anden skole, siger hun til Arbejderen.
– Det er virkelig svage børn med mange fysiske og psykiske handicap, nedskæringerne rammer. Det er grimt.
I forbindelse med at kommunens budget blev genåbnet kort før sommerferien for at finde besparelser på 28 millioner kroner, blev der også sparet på blandt andet støttetimer, undervisningsmaterialer og skolefritidsordninger.
Tilbage i 2009 blev der nedlagt mellem 30-35 lærerjob i de almindelige skoleklasser i kommunen.
– Så det er voldsomme kvalitetsforringelser vi oplever, understreger Berit Halskov. Hun er overbevist om, at de ansatte i kommunen vil blive præsenteret for nye nedskæringer, når de den 17. august skal til møde om budgettet for 2011.
Færre lærere
Også mange andre steder rundt omkring i landet er der færre lærere til at tage sig af eleverne, når skolerne starter i næste uge.
I Kolding er der 85 færre lærere til at undervise børnene end for et år siden. Det svarer til en tiendedel af alle lærere. Omkring 20 af dem er blevet direkte fyret.
Og i København skal 150 færre lærere tage sig af 400 flere børn. De 150 job er blevet nedlagt i løbet af de seneste måneder ved såkaldt naturlig afgang. Kommunen gennemfører store nedskæringer på hele børne- og ungeområdet.
– Det kommer til at kunne mærkes. Der bliver større arbejdspres for lærerne og mindre tid til hver enkelt elev. Det er lige præcis det modsatte af, hvad vi har brug for i en tid, hvor alle har store ambitioner for folkeskolen, siger Jan Trojaborg, formand for Københavns Lærerforening.
De nye københavnske første klasser bliver fyldt godt op med 27-28 elever i hver og mange steder droppes to-lærerordningen samtidig.
Fyreseddel før ferien
I Holstebro fik otte lærere en fyreseddel en uge før sommerferien. I alt blev der nedlagt 14 lærerjob, da budgettet blev genåbnet for at dække et underskud. Også i Haderslev var der skolenedskæringer på dagsordenen lige op til sommerferien. I alt skal kommunen spare 35 millioner resten af året. I 2011 ser det endnu værre ud. Her skal der spares 150 millioner, godt en tredjedel forventes at skulle hentes på skoleområdet. Den lokale lærerforening vurderer, at det vil koste mellem 80 og 100 lærerjob i kommunen. Også her er specialundervisningen udset til at dække en del af sparekravet.
Andre steder hænger nedskæringstruslen over hovedet på børn og lærere. Ti til elleve skoler i Hjørring gik på sommerferien med beskeden om, at de risikerer lukning til næste år. Blandt dem er Horne-Asdal skole med 230 elever.
– Det lyder af meget at lukke så mange skoler. Det var uventet for os, at vi er med i puljen, siger lærernes tillidsmand, Arne Volhøj, til Arbejderen.
Kommunen vil bruge de penge, som spares ved at lukke skoler, til at hæve timetallet, som i dag er nede omkring det absolutte minimum. Det er en god ide, mener Arne Volhøj. Men som alle de andre skolefolk, Arbejderen har talt med, understreger han, at problemet er, at kommunernes økonomi er alt for stram.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278