Danske firmaer leverer udstyr til oliegiganternes miljøskadelige olie-udvinding i Canadas skove
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03b-olie-137.jpg)
Danske firmaer spinder guld på at levere teknologi og udstyr til store multinationale olieselskaber som BP, Shell og Statoils olieeventyr i provinsen Alberta i Canada.
Olien i findes omkring Athabasca-floden under kæmpemæssige skove. For at få olien ud bruges der store mængder kemikalier, varmt vand og energi.
De danske firmaer leverer blandt andet isolering til at holde vandet varmt og membraner til at filtrere olien fra vand til olieselskaberne.
Et af firmaerne er CoMeTas i Bagsværd, der kan filtrere olie fra vand. Firmaet forventer i 2010 en omsætning på 70 millioner kroner – mere end en fordobling i forhold til sidste år.
Direktør i CoMeTas, Jens Husted Kjær, lægger ikke skjul på, at olieeventyret i Canada er en god forretning for firmaet:
– Der er mange ting at lave deroppe. Der er meget store muligheder for danske virksomheder, for det er et kæmpe marked, siger han til Ingeniøren.
Også Svendborg Brakes og Rockwool forsyner de store selskaber med udstyr.
Greenpeace advarer mod, at store dele af Canadas skov er blevet mejet ned for at gøre plads til, at olieselskaberne kan komme til sandet, de vil udvinde olie fra.
Desuden er det en utrolig energikrævende proces at udvinde olien: Normalt forbruger et olieselskab syv kilo CO2, når der skal udvindes en tønde råolie på boreplatforme i Nordsøen. Men når der skal udvindes olie af sand, er CO2-udslippet helt oppe på 100 kilo, påpeger Greenpeace.
Olieanalytiker Arne Lohmann Rasmussen spår gyldne tider for firmaer inden for oliesand.
– Omkostningerne ved boringer på dybt vand er skærpet og det har fået virksomhederne til at få øjnene op for, at de ikke kan satse ensidigt på dybt vand og Arktis. Den enes død er den andens brød, så der kigges på andre muligheder, og der retter fokus sig klart mod oliesand, vurderer Arne Lohmann.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278