Australien kunne selv afskaffe det giftige HCB-affald, som nu er på vej til Danmark for at blive bortskaffet. Men profitten tæller mere end miljøet, beklager Greenpeace.
Det er helt unødvendigt, at det australske selskab Orica til november sejler 6100 ton giftigt affald tusindvis af kilometer til Danmark for at blive bortskaffet på Kommunekemi A/S i Nyborg.
Arbejderen har hen over sommeren skrevet om lokale beboeres protester mod, at Kommunekemi skal bortskaffe den australske gift. Nu viser det sig, at Australien selv har masser af viden og erfaring med at behandle giftigt affald.
– Orica har i årevis gjort alt hvad man kunne for at eksportere affaldet i stedet for at skulle investere i anlæg til bortskaffelse i Australien. Men Australien er et rigt land, som må leve op til sit moralske og juridiske ansvar for at bortskaffe sit eget giftige affald, siger Mariann Lloyd-Smith til Arbejderen.
Hun er tidligere rådgiver for den australske regering. I dag er hun aktiv i NGO-kemikalenetværket National Toxics Network Inc.
Det vest-australske selskab »ECOLOGIC« har udviklet en særlig teknik til at bortskaffe den farlige og kræftfremkaldende HCB-gift. Teknikken er godkendt af både FN og den australske regering, fortæller MariannLloyd-Smith.
Selskabet måtte lukke ned for sit giftaffalds-behandlingsanlæg i slutningen af 90’erne, men direktøren for selskabet har flere gange tilbudt Orica at behandle affaldet, hvis der investeres i nye anlæg.
– Det er bestemt muligt at etablere et anlæg med den teknologiske kapacitet til at bortskaffe HCB-lagret. Og det er helt afgørende, at Australien reetablerer kapacitet til selv at bortskaffe sit eget farlige affald, fastslår Mariann Lloyd-Smith.
De danske miljømyndigheder er udmærket klar over, at Australien selv besidder teknikken og i årevis har haft et firma, som er specialiseret i at behandle farligt affald – og også vil være i stand til at bortskaffe Oricas lager på i alt 22.000 ton HCB-gift.
Disse oplysninger gav Mariann Lloyd-Smith nemlig videre til Miljøstyrelsen allerede i december 2008.
Det fremgår af 100-siders aktindsigt, som Arbejderen er i besiddelse af, i de danske myndigheders godkendelse af, at den australske gift kan sejles tusindvis af kilometer til bortskaffelse på Kommunekemi.
Hos Greenpeace vækker Oricas metoder vrede.
– Australien er ikke et fattigt uland. De har både penge og viden om at bortskaffe affaldet. Men så længe Orica kun spekulerer i at eksportere affaldet for at spare penge, bliver der ikke bygget noget anlæg, siger Erik Albertsen fra Greenpeace’s giftgruppe til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278