Den største nedskærings-finanslov i 25 år kan risikere at sende os ud i et nyt krisedyk, advarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Med den strammeste finanslov i 25 år risikerer regeringen at skubbe økonomien i den forkerte retning, og måske sende os ud i en ny økonomisk krise.
Sådan lyder advarslen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd – og fra den internationalt kendte økonom, nobelprismodtageren Joseph Stigliz.
– Både herhjemme og internationalt står økonomien midt i et vadested. Det kan gå fremad, men vi kan også være på vej ind i en ny økonomisk nedtur, advarer chefanalytiker Martin Madsen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
– Lige netop i denne situation er det vigtigt ikke at kvæle det spæde opsving. Og det er, hvad regeringens finanslovsforslag, der repræsenterer den største opstramning i 25 år, kan føre til, siger Martin Madsen til Arbejderen.
Han får støtte fra den internationalt anerkendt økonom Joseph Stiglitz, der i irsk radio langer hårdt ud efter EU-landenes massive nedskæringer. Bag nedskæringerne ligger euro-zonens krav om, at de statslige budgetunderskud ikke må overstige tre procent af bruttonationalproduktet – altså den samle årlige produktion i det enkelte land.
– Når så mange i Europa fokuserer på den kunstige grænse på tre procent, som slet ikke er baseret på realiteter, men blot er en side af budgettet, så risikerer Europa at opleve et »double dip« (et nyt krisedyk, red.), siger Joseph Stiglitz.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen havde ellers det store optimistiske smil på, da han tirsdag præsenterede regeringens finanslovsforslag for 2011.
– Dansk økonomi er igen i vækst. Der er blandt andet fremgang i eksporten. I USA og Kina er væksten dog gået lidt ned, men det går overraskende godt i Tyskland, Storbritannien og Sverige, som er vores vigtigste eksportmarkeder. Vi forventer en mere selvbærende vækst i de kommende år, sagde finansministeren , da han præsenterede finanslovsforslaget.
Den omtalte tyske vækst skyldes udelukkende en vækst i tjenesteydelser, mens industriproduktionen er faldet i årets første halvdel. Den danske finanskapitals cheføkonomer var i går fremme med spådomme om, at den tyske vækst rammer snart møder muren.
Også i tilfældet Storbritannien advarer økonomerne mod en stigende fare for et »double dip« – en ny krise – udløst af regeringens økonomiske opstramning.
De dramatiske besparelse kan sende Storbritannien ud i en ny recession – et direkte fald i økonomien – i 2011, forudser finansieringsinstituttet Nykredit i en ny rapport.
Tirsdag eftermiddag, samme dag som Claus Hjort Frederiksen præsenterede sit finanslovsforslag, fik det danske aktiemarked en forsmag på, hvad der venter: Nye choktal fra det amerikanske boligmarked sendte de mest handlede aktier på Københavns Fondsbørs i et fald, som fortsatte i går.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278