07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

5050 kroner for at se familie

5050 kroner for at se familie

Fredag, 27. august, 2010, 10:13:13

Kun flygtninge, der har råd til at betale, kan få lov at invitere deres familier til Danmark. Et fint liberalt princip, siger Venstre.

5050 kroner for at se familie
Mette Kramer Kristensen
Der er ingen pardon hos Venstre: Selv traumatiserede flygtninge skal skrabe tusindvis af kroner sammen, når de vil have deres familie til Danmark, hvis regeringens finanslovsforslag bliver vedtaget.

Regeringens forslag om at indføre brugerbetaling på ansøgninger om familiesammenføring kommer til at ramme flygtninge og torturofre hårdt.

Sådan lyder advarslen fra Tue Magnussen, koordinator hos Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, efter at regeringen i sit finanslovsforslag tirsdag lagde op til et gebyr på 5050 kroner for at få behandlet en ansøgning om familiesammenføring.

– Når man har åbnet op for familiesammenføring, er det fordi, det er i strid med menneskerettighederne at holde en familie adskilt. Det aktuelle forslag fremmer bestemt ikke, at flygtningefamilier bliver forenet, siger han til Arbejderen.

Med det nye gebyr kan en flygtet familiefar let blive opkrævet et beløb på over 20.000 kroner for at blive genforenet med sine nærmeste – eksempelvis en kone og tre børn.

Det skal betales uanset, om familien får lov til at komme til Danmark eller ej.

– Det er et urimeligt og menneskefjendsk forslag. Man må ikke glemme, at det er praktisk taget umuligt for flygtninge på starthjælp eller uarbejdsdygtige torturofre at finde 20.000 kroner på et budget, der i forvejen er på discountniveau, forklarer Tue Magnussen.

I Venstre kan integrationsordfører Karsten Lauritzen godt se, at en flygtning kan have svært ved at finde de mange penge – men det er nu engang prisen:

– Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at finde 20.000 kroner for en flygtning på starthjælp. Men det er nu engang de omkostninger der er ved sagsbehandlingen. Det er et fint liberalt princip, at man betaler dét, det koster. Det er også svært for landmænd at finde penge til at betale for sine tilladelser hos myndighederne, siger han til Arbejderen.

Tue Magnussen frygter, at det vil gå ud over behandlingen af torturofre, hvis familier tvinges til at være adskilt. Derfor opfordrer han regeringen til at friholde traumatiserede flygtninge og torturofre fra gebyret.

Men advarslerne fra RCTgør ikke indtryk hos finanslovsforslagets bagmænd.

– Hvis jeg var flygtning ville jeg da flygte sammen med min familie. Det er ikke en menneskeret at blive familiesammenført i Danmark. Flygtninge kan fint udleve deres familieliv et andet sted end i Danmark, mener Karsten Lauritzen.

Han indrømmer dog, at der ikke er helt tjek på konventionerne endnu:

– Som udgangspunkt skal alle betale. Men jeg kan da ikke udelukke, at nogen skal fritages fra at betale gebyret. Når vi fører det her ud i praksis, vil vi selvfølgelig undersøge om noget er i strid med menneskerettighederne, siger Karsten Lauritzen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. aug. 2010 - 10:13   03. sep. 2012 - 12:42

Indland