Folkeligt pres fra ansatte og brugere kan hjælpe med at overbevise S og SF om, at Københavns Kommune ikke behøver at skære i kernevelfærden på næste års budget.
Hvis det røde flertal i Københavns Kommune følger Enhedslistens plan og bruger 4-500 millioner kroner ekstra på næste års budget, kan de voldsomme nedskæringer, der er lagt op til på især børne- og socialområdet undgåes.
Det vækker glæde hos de københavnske lærere som torsdag demonstrerede foran Københavns Rådhus mod de planlagte besparelser.
– København vil spare det, der svarer til 300.000 kroner på hver skole. Skolerne har allerede i år skullet finde 600.000, så det er næsten en million kroner over to år. Det er voldsomt. Når vi nu hører, at der faktisk er mulighed for at undgå de nedskæringer, bliver vi bekræftede i, at der skal lægges pres på politikerne, siger Peter Jensen, tillidsmand på Christianshavns Skole, til Arbejderen.
Socialborgmester i København, Mikkel Warming, bakker op: Pres fra brugere og ansatte kan hjælpe Enhedslisten med at overbevise Socialdemokraterne og SF om, at forringelserne kan undgåes uden at bryde regeringens ramme for kommunernes serviceudgifter.
– Vi vil ikke acceptere et budget med de voldsomme forringelser, der er lagt op til. Forringelserne er unødvendige, og vi vil bide os fast i forhandlingsbordet for at få dem taget af bordet, lover han.
Socialdemokraterne og SF har lagt op til, at regeringens ramme skal overholdes. Men selvom forringelserne på velfærdens kerneområder kan rulles tilbage inden for rammen, er politisk ordfører i SF, Ayfer Baykal, ikke meget for Enhedslistens forslag.
– Om jeg vil se på Enhedslistens løsning afhænger af, hvor forsvarlig den er økonomisk. Umiddelbart synes jeg, at vi skal forsøge at finde en løsning inden for de rammer vi har besluttet i kommunen, hvis ikke besparelserne kommer til at gøre for ondt, siger hun til Arbejderen.
Mandag klokken 15 står fagforeningen LFS parat foran Rådhuset for at vise hende, hvor ondt det vil gøre på byens handicappede og andre udsatte, hvis de skæres på området. Og i løbet af september og oktober vil folkeskolelærere, pædagoger og forældre følge trop: Der er lagt op til nedskæringer på 250 millioner kroner på børne- og ungdomsområdet, og det vil blandt andet betyde øget forældrebetaling, sommerferielukket i institutionerne og ingen morgenåbning på fritidshjemmene.
– Forringelserne skal ikke sendes fra et område til et andet. Tiden er inde nu til at stå sammen på tværs af alle offentligt ansatte faggrupper, fastslår lærer Peter Jensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278