06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minister i samråd om dna

Minister i samråd om dna

Fredag, 10. september, 2010, 10:27:08

Enhedslisten har kaldt Lars Barfoed i samråd for at få en forklaring på, hvorfor USA skal have adgang til danskernes dna og fingeraftryk.

Minister i samråd om dna
: Rune Johansen
Den aftale, som ministeren lægger op til, er ikke acceptabel. Alene det faktum at USA er et af de lande i verden med flest fanger på dødsgangene bør give anledning til grundige overvejelser. Line Barfod, retsordfører for Enhedslisten

Justitsminister Lars Barfoed (K) skal nu forklare Folketingets retsudvalg, hvad danskerne risikerer når han vil give USA adgang til deres dna-profiler og fingeraftryk

Enhedslisten har indkaldt ministeren i samråd efter at have set hans udkast til en aftale, der vil give USA’s myndigheder adgang til de danske dna-registre.

– Den aftale, som ministeren lægger op til, er ikke acceptabel. Danske myndigheder vil fuldstændig miste kontrollen, og risikoen for misbrug er alt for stor. Jeg vil nu bede ministeren om en grundig redegørelse, og om at tage stilling til de mange problemer, som aftalen kan medføre, siger retsordfører Line Barfod.

I juni trodsede alle et flertal i Folketinget advarslerne fra data-, jura- og menneskeretseksperter og vedtog et lovforslag fra Lars Barfoed om at give ikke-EU lande direkte adgang til politiets registre med dna- og fingeraftryk fra både dømte og mistænkte danskere. Forslaget var stillet efter pres fra USA.

Eksperterne advarede i Arbejderen om, at det er meget usikkert for de 55.000 danskere i registrene, fordi USA ikke fører tilstrækkelig kontrol med misbrug af, hvad oplysningerne bliver brugt til.

Alligevel blev forslaget altså stemt igennem af alle andre partier end SF og Enhedslisten. SFstemte blankt, mens Enhedslisten stemte imod, og den modstand fastholder partiet, understreger Line Barfod.

– USA og Danmark har jo meget forskellige straffelove og strafudmålinger.  Alene det faktum at USA er et af de lande i verden med flest fanger på dødsgangene bør give anledning til grundige overvejelser, mener hun.

Line Barfod påpeger, at USA allerede i dag har mulighed for at bede det danske politi udlevere bestemte dna-profiler.

– Hvis USA har en mistanke mod en person, så må de bede de danske myndigheder om hjælp. Og så må de danske myndigheder tage stilling til om de i den konkrete situation ønsker at give den hjælp, siger hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. sep. 2010 - 10:27   03. sep. 2012 - 12:41

Indland