To socialdemokratiske borgmestre fra Norddjurs og Stuer har foreløbig meddelt, at de vil trodse regeringen og lade skatten stige. Alternativet er værre.
Flertallet af de 32 kommuner, som har søgt Indenrigs- og Sundhedsministeriet om lov til at lade skatten stige i 2011, har fået afslag.
Kun 12 kommuner har fået lov til at hæve skatten med tilsammen 300 millioner kroner.
De 300 millioner svarer til den skattepulje, som indgår i økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening, KL, og regeringen, som skal bruges til særligt vanskeligt stillede kommuner. I fjor var puljen på 500 millioner kroner, og dengang fik 17 kommuner lov til at hæve skatten.
KL’s formand Jan Trøjborg (S) forventer, at de 20 kommuner, som har fået afslag, nu vil gå på jagt efter pengene andre steder.
– Nu har vi en fælles opgave med at holde de samlede skattestigninger nede på de 300 millioner kroner, som KL og regeringen har aftalt. Hvis det skal lykkes, skal alle kommuner vise solidaritet og bidrage positivt, siger formanden.
Den køber de to socialdemokratiske borgmestre fra Norddjurs og Struer dog ikke. Jan Petersen og Niels Viggo Lynghøj erklærer begge, at deres kommuner ikke kan klare sig uden en ekstra skatteindtægt.
- Alternativet er, at vi skal spare yderligere, og når vi ikke kan få hjælp til at få et solidt fundament for vores økonomi, må vi tage ansvaret selv, selv om det er dyrere, siger Jan Petersen fra Norddjurs Kommune til DR.
Regeringen straffer ellers skattestigninger, men det afskrækker ikke Jan Petersen.
- Det er ikke nogen god forretning, men det er en bedre forretning end at belaste vores borgere yderligere med markante nedskæringer, siger han.
I Struer har man allerede regnet skattestigningen på 0,7 procentpoint med tilhørende sanktion fra staten med i budgettet.
- Vi har indregnet den pessimistiske model i vores budgetforslag, hvis vi ikke blev en af kommunerne, der fik lov til at hæve skatten. Vi har de laveste omkostninger til service i hele landet, så vi har behov for at sætte indtægterne lidt op, siger borgmester Niels Viggo Lynghøj til Jyllands-Posten.
Kommuner, som sætter skatten op, skal aflevere 75 procent af ekstraindtægten til staten det første år, 50 procent i de to næste og 25 procent i det fjerde år.
De 12 kommuner, som har fået lov at sætte skatten op, er Silkeborg, Vordingborg, Ringkøbing-Skjern, Vejen, Favrskov, Nyborg, Nordfyn, Solrød, Ikast-Brande, Brønderslev, Tønder, og Odder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278