Det vil ramme de svage, hvis der indføres brugerbetaling på universiteterne. Det mener de studerende, som kalder nyt forslag om brugerbetaling unfair.

To rektorers forslag om at indføre brugerbetaling på universiteterne møder skarp kritik fra de studerende.
– Det går ud over de svageste i samfundet. Hvis man på forhånd ved, man selv skal betale en del af sin uddannelse tilbage, så afholder det de unge, som kommer fra hjem hvor der ikke er tradition for at tage en lang uddannelse eller hvor økonomien er dårlig, fra at starte på universitetet. Og det er på ingen måde fair, fastslår Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd, DSF, overfor Arbejderen.
Forslaget om brugertaling kommer fra rektorerne fra to af landets største universiteter, Copenhagen Business School og Århus Universitet.
– Når man tager en uddannelse, så er det både et gode for samfundet men også for en selv. Derfor er det helt fair, at udgifterne til uddannelsen deles imellem samfundet og den studerende, siger rektor på Århus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen, til Arbejderen.
Rektoren er medlem af regeringens tænketank Vækstforum, som skal komme med bud på, hvordan der skabes mere vækst i Danmark. Og det kan der altså, hvis man selv betaler for sin uddannelse, mener han.
Lauritz B. Holm-Nielsen afviser at omtale forslaget som brugerbetaling, fordi de studerende først skal betale for deres uddannelse, når de er færdiguddannet.
Den køber studenterformanden ikke.
– Det er noget fis. Når man betaler for sin uddannelse uanset om det er før eller efter, så hedder det brugerbetaling. Men jeg kan godt forstå, de prøver at kalde det noget andet. Begrebet brugerbetaling har nemlig en negativ klang blandt befolkningen, siger Mikkel Zeuthen.
Rektorernes forslag om brugerbetaling kommer samtidig med, at de studerende gør klar til at gå på barrikaderne på Folketingets åbningsdag den 5. oktober. Under initiativet »Unge tar’ ansvar«, som 20 forskellige uddannelsesorganisationer og faglige ungdomsforbund står bag, kræver de blandt andet flere penge til uddannelse og vender sig imod brugerbetaling.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278