06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FOA: Kontrol koster millioner

FOA: Kontrol koster millioner

Fredag, 24. september, 2010, 10:23:57

FOA Århus vil påtage sig at spare mindst 500 millioner kroner på unødvendigt bureaukrati og kontrol i kommunen.

FOA: Kontrol koster millioner
pn
Indførelsen af frit-valgs-ordningen i hjemmeplejen har medført et omfattende bureaukrati med tidsudregning, prisfastsættelse og så videre. Det samme system har Århus Kommune overført til plejehjemsområdet, selvom der ikke er lovkrav om det.

Århus Kommune bruger millioner af kroner på unødvendigt bureaukrati og kontrol, som på ingen måde giver bedre velfærd.

Det erklærer formanden for FOA Århus, Kirsten Normann Andersen. Hun mener, at kommunen uden problemer vil kunne spare mindst 500 millioner kroner på bureaukrati og kontrolforanstaltninger.

Meldingen kommer i kølvandet på sidste uges budgetforlig, som betyder nedskæringer på 362 millioner kroner i Århus til næste år. Nedskæringer som vil ramme kernevelfærden i kommunen.

Kirsten Normann Andersen undrer sig over, at forliget kun lægger op til at spare 20 millioner kroner på administrationen.

– Hvis man ved administration forstår de mange ledelseslag og kontrollanter, der ikke skaber velfærd for borgerne, så er det sparemål sat alt for lavt, siger hun.

Voldsom stigning
Med regeringens krav om frit-valgs-ordning, øget udlicitering, kommunalreformen og indførelse af markedsstyringsmodeller i den kommunale sektor er administrationen vokset voldsomt siden 2001. Hele markedsgørelsen har medført et omfattende bureaukrati, fortæller Kirsten Normann Andersen.

– Mens gulvpersonalet kun er vokset lidt, er antallet af administrativt ansatte i kommunerne eksploderet (se boks). Det er ikke sådan, at jeg går efter det administrative personale i almindelighed. Det jeg vil skære væk er de ledelseslag, som udelukkende har til formål at kontrollere, erklærer FOA-formanden.

Nye lederlag
Hun nævner som eksempel, at Århus Kommune har indført visitationsordning på alle plejehjem, selvom det ikke er et lovkrav.Det betyder konkret, at man sidder og beregner i forhold til hver enkelt ældre, præcis hvor mange timers hjælp vedkommende har brug for på plejehjemmet, og hvad det vil koste.

– Der bruges masser af ressourcer på det, uden at det giver bedre hjælp til  de ældre. Jeg mener, at man uden videre kunne spare 33 millioner kroner på visitationen, erklærer Kirsten Normann Andersen.

Som et andet eksempel peger hun på børne- og ungeområdet, hvor der er indført flere nye ledelseslag siden 2006.

I dag er der 99 dagtilbudsledere i kommunen, der har til opgave at tage sig af budgetstyringen, og er en slags ledere for de lokale ledere af daginstitutioner, skoler og skolefritidsordninger. Derudover er der kommet 13 områdeledere, et nyt ledelseslag over dagtilbudslederne.

– Spørgsmålet er, om de to nye ledelseslag har forbedret børnepasningens kvalitet? Ellers bør kommunen afskaffe funktionerne, understreger den lokale FOA-formand.

Hun undrer sig også over, hvorfor kommunens børne og unge område skal have ansat både en personalechef, en chef for HR, kommunikation og trivsel samt en kommunikationschef.

Den gennemsnitlige chefbruttoløn i Århus er på 67.971 kroner om måneden, mens en sosu-arbejder i snit tjener 26.864 kroner.

Som et firma
FOA Århus ser et problem i, at kommunen med markedsgørelsen bliver betragtet som et firma, der skal være i konkurrence med andre firmaer, og ikke som en demokratisk struktur, der skal hjælpe borgerne.

For eksempel har Århus Kommune opbygget kommunikationsafdelinger, der skal matche private firmaers. Her er forklaringen på, at antallet af ansatte journalister i kommunen er steget med 7,9 procent i løbet af det sidste år.

FOA Århus vil nu, sammen med de andre faglige organisationer i byen, fortsætte arbejdet for et budget, der sparer på bureaukratiet i stedet for på velfærden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. sep. 2010 - 10:23   03. sep. 2012 - 12:41

Indland