Trafikforsker har svært ved at se, hvordan staten fortsat skal kunne holde billetpriserne i den kollektiv trafik i nogenlunde ro, hvis DSB privatiseres.

DSBskal privatiseres i år 2022 og alle togstrækninger skal i udbud.
Sådan lyder forslaget fra Venstres folketingsgruppe. Ioplægget »På sporet af fremtidens tog«, som Arbejderen er i besiddelse af, foreslår partiet, at der skal ske en fuld privatisering og salg af DSB senest i 2022.
Herudover skal der i løbet af 2011 udarbejdes en »masterplan« for udbud af samtlige statslige banestrækninger i perioden 2012-2022 og DSB skal omdannes til et aktieselskab, lyder forslaget fra Venstre.
Arbejderen sendte i går oplægget til trafikforsker Per Homann Jespersen og bad om en kommentar:
– Det virker ikke gennemtænkt. Vi risikerer en eksplosion i billetpriserne. Idag er vi sikret mod prisstigninger, fordi staten og Trafikstyrelsen fastsætter billetprisen. Jeg har svært ved at se, hvordan det system skal kunne fortsætte, hvis statens største jernbane-operatør, DSB, bliver privatiseret. Hvad har Venstre forestillet sig?At frigive billetpriserne, spørger Per Homann Jespersen.
Han mener, at en privatisering af DSBgår stik imod regeringens eget mål om at fordoble antallet af togpassagerer frem mod 2030. Trafikforskeren frygter, at den kollektive jernbanetrafik fremover skal styres af kontrakter med private firmaer.
– Det har vi dårlige erfaringer med. Jernbanedrift er uhyre kompliceret. Da Arriva overtog de midt- og vestjyske strækninger, blev staten nødt til at lave en tillægskontrakt for at sikre en ordentlig service. Det blev dyrt for skatteyderne. Også udbuddet af Kystbanen blev dyrere end forventet, siger Per Homann Jespersen til Arbejderen.
I midten af 1990’erne privatiserede Storbritannien sin togdrift. Men staten måtte senere købe skinnerne tilbage, fordi den nye ejer – et privat selskab – var ved at gå konkurs.
– Der er ikke tale om et ideologisk felttog. Det handler om, at vi skal organisere vores jernbane på en måde, så passagererne får den bedst tænkelige service, siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til DR.
Venstres ideer bliver fremsat af transportminister Hans Christian Schmidt, når han senere på året indkalder Folketingets partier til forhandlinger om jernbanens fremtid.
Både Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten vender sig imod planerne om at privatisere DSB.
– Enhedslisten er overbevist om, at statseje af DSB vil være et nødvendigt element i at sikre, at vi får flyttet en stor del af fremtidens transport over på skinner, mener folketingsmedlem Per Clausen.
Arbejderen ringede i går forgæves til transportministeren og til Venstres formand fra Trafikudvalget, Flemming Damgaard Larsen, for at få en kommentar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278