Statsministeren varslede opgør med førtidspension, fleksjob og SU for hjemmeboende i sin åbningstale.
Nu er gaveboden lukket! Ingen SU til hjemmeboende og færre med fleksjob og førtidspension.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte sin åbningstale i dag til at rykke regeringens parlamentariske tropper tættere på danskernes kernevelfærd fra Folketingets talerstol.
– Det jeg er ude efter, er vores - politikernes - gavementalitet. Finanskrisen bør om noget have lært os, at vi skal tjene pengene, før vi deler ud af dem, sagde han.
Det blev i talen uddybet med flere angreb på blandt andet de studerendes SU, som vil indgå i den SU-reform, regeringen fremlægger til november.
– Regeringen vil afskaffe SU’en til hjemmeboende unge på ungdomsuddannelser –- de såkaldte »cafépenge«, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Samtidig skal SU’en på de videregående uddannelser fordeles, så hurtige studerende belønnes på bekostning af langsommere.
– Vi skal belønne de studerende, der afslutter deres uddannelse hurtigt. Og så skal vi være knap så gavmilde overfor dem, som er langsomme, sagde statsministeren.
Det har sendt chokbølger gennem den store bevægelse af studerende og fagligt aktive unge, som netop nu er på gaden for at demonstrere mod nedskæringer på uddannelser og praktikpladser.
– En afskaffelse af SU'en for hjemmeboende elever vil have den konsekvens at færre får en ungdomsuddannelse. Og det rammer selvfølgelig socialt skævt. Dem der falder fra er jo dem der ikke har forældre der kan støtte dem økonomisk, siger Frederik Gjørup Nielsen, der er talsmand for Unge Ta'r Ansvar-kampagnen.
De studerendes penge skal i stedet bruges på det folkeskoleudspil, som regeringen også fremlægger til november.
Her bliver et centralt element at udvide skoledagen for de yngste elever til seks timer fra otte til 14.
Heller ikke fleksjob og førtidspension skal være en universel velfærdsret. I løbet af efteråret vil regeringen indbyde til forhandlinger om en reform af ordningerne, som skal sikre, at førtidspensionen bliver midlertidig for danskere under 40 år, og at fleksjobordningen bliver indkomstbetinget.
– Fleksjob skal målrettes mennesker, der har brug for det. Højtlønnede, som kan klare sig uden, skal ikke have tilskud, mener Lars Løkke.
Til gengæld sætter regeringen 100 millioner kroner af til en national strategi for at styrke det frivillige sociale arbejde, som bliver fremlagt i denne uge.
Reformerne udgør startskuddet til den 2020-plan om finansiering af velfærdssamfundet, som regeringen vil fremlægge til foråret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278