To af partierne i den kommunalpolitiske aftale med LO Randers indgår budgetforlig, der koster 230 kommunale stillinger. Forliget strider mod aftale, mener LO-formand.
De to ekstra mandater, som Socialdemokraterne, SF og Beboerlisten fik tilsammen ved kommunalvalget sidste år, er ikke blevet brugt efter hensigten.
Det siger Ejvind Clemmensen, formand for LO i Randers, om det forlig om kommunens budget 2011, der blev indgået onsdag i sidste uge.
Forliget er underskrevet af Socialdemokraterne, SF, Erik Poulsen, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti. De er enige om at spare 95 millioner kroner i 2011. Et beløb der stiger til 185 millioner kroner i 2014.
Pengene findes blandt andet ved at fyre omkring 130 pædagoger, pædagogmedhjælpere og lærere. Dertil kommer mere end 100 ansatte indenfor ældreområdet, ligesom der sker forringelser på biblioteksområdet og af den kollektive trafik.
– Det er absolut ikke noget godt forlig, og det er i hvert fald ikke i overensstemmelse med den kommunalpolitiske aftale, som LO har med Socialdemokraterne, SF ogBeboerlisten, siger Ejvind Clemmensen til Arbejderen.
Først med Valgsamarbejde
LO Randers tog, som tidligere beskrevet i Arbejderen , som de første i landet initiativ til et fælles valgprogram op til kommunalvalget i 2005. LO-sektionen blev enig med Socialdemokraterne, SF og Beboerlisten om 16 punkter, som de skulle arbejde for at gennemføre i valgperioden. Blandt andet et principielt stop for udlicitering, ingen lukning af folkeskoler, bedre ældrepleje og bedre kollektiv trafik.
Det lykkedes Socialdemokraterne at vinde borgmesterposten. Beboerlisten opnåede tre pladser, mens SF ikke kom ind.
Op til valget sidste år blev aftalen fastholdt og udvidet med yderligere tre punkter. Det lykkedes SF at komme ind i byrådet med to mandater. Socialdemokraterne gik frem med et mandat til 13, mens Beboerlisten mistede et mandat. De tre partier sad dermed på 17 ud af 31 pladser i byrådet. Siden er den ene SF’er trådt ud af gruppen, men er medunderskriver af det netop indgåede budget 2011.
Nej til nedskæringsforlig
Beboerlisten har som det eneste af de tre partier i det kommunalpolitiske samarbejde valgt at stå udenfor forliget.
– Beboerlisten meldte ud fra starten, at vi ikke ville være med til at skære i de borgernære ydelser. Derefter blev vi ikke inviteret. Det er et meget trist forlig, og det er endnu mere trist, at S og SF ikke engang kan undskylde sig med, at de var nødt til at have de borgerlige med for at skabe flertal, siger Bjarne Overmark, den ene af Beboerlistens to byrådsmedlemmer, til Arbejderen.
Han bemærker, at de fyringer, der kommer som følge af forliget kommer oveni de 130 stillinger, der forsvandt i sidste byrådsperiode.
Den socialdemokratiske borgmester Henning Jensen Nyhuus erkender, at det ikke har været nogen nem øvelse at lægge budget for de kommende år. Han er dog godt tilfreds med, at det er lykkedes at få en bred forligskreds til at skrive under.
Henning Jensen Nyhuus mener ikke et forlig indgået alene med S, SF og Beboerlisten er ønskeligt i den »økonomisk vanskelige situation«, som Randers sammen med mange andre kommuner befinder sig i.
– Jeg ønsker ikke smalle forlig, men brede forlig. En by har ikke godt af, at halvdelen af en bys politikere sidder udenfor indflydelse, siger borgmesteren til Arbejderen.
Han havde helst været besparelserne foruden, men samtidig er det hans opfattelse, at det aftalte forlig har et klart rødt aftryk.
– Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg, det er et nogenlunde forlig, taget i betragtning at vi skal spare så mange penge. Det er en opgave, vi er blevet pålagt af den borgerlige regering og ingen skal være i tvivl om, at havde de borgerlige partier fået lov til at bestemme, så var der blevet sparet meget mere, mener Nyhuus.
Fra borger til prestige
Beboerlisten er oprørt over, at nedskæringerne på skoler, børnehaver og ældreområdet skal være med til at financiere prestigeprojekter i kommunen. Her nævner Bjarne Overmark projekter som en kommunal lystyachthavn, udbygning af tribunen på superligaklubben Randers FC’s fodboldstadion og kommunal støtte til et privat vandland.
Det har Henning Jensen Nyhuus ingen problemer med.
– Vi kunne godt have valgt at sige, at nu vil vi ikke have anlægsudgifter de næste tre-fire år, men så går udviklingen i byen i stå. Det kan vi ikke byde de nye borgere, kommunen har fået de seneste år, mener borgmesteren.
De store anlægsudgifter falder heller ikke i god jord hos Ejvind Clemmensen, men han konstaterer, at Socialdemokraterne har ønsket at gøre en række anlægsopgaver færdige, og at forliget i den aktuelle situation nok alligevel »var det bedst opnåelige«.
Hvad kan vi bruge samarbejdet til
Ikke desto mindre mener LO-formanden, at forliget lægger op til en revurdering af valgsamarbejdet.
– Vi mødes i det kommunalpolitiske udvalg fredag den 8. oktober. Så må vi tage en diskussion om det, der er sket, og hvad vi kan bruge hinanden til fremover, mener Ejvind Clemmensen, der umiddelbart overvejer om det helt skal skrinlægges.
Bjarne Overmark er også i tvivl om, hvad valgsamarbejdet skal bruges til ovenpå et forlig med så voldsomme nedskæringer på børn, unge og ældre.
– Det er da et godt spørgsmål. Jeg synes jo, det er lidt trist, at aftalen kun er noget værd ved kommunevalget og ikke så meget værd efter. Dem, der stod bag aftalen, gik jo frem ved sidste valg, og der må være nogle vælgere, der er skuffede over, at de ikke har fået det, de har stemt på, mener Bjarne Overmark.
Henning Jensen Nyhuus har følgende kommentar:
– Det er jo svært at leve op til sådan en aftale, når vi ikke har penge til det. Og det er også svært, når vi hver gang skal opleve, at Beboerlisten melder fra, når der skal spares. Havde de nu været med kunne vi sandsynligvis have undgået nogle af de værste besparelser, mener Nyhuus.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278