11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Talspersoner på anklagebænken

Talspersoner på anklagebænken

Tirsdag, 05. oktober, 2010, 11:34:16

Retssagen sender et signal om, at det ikke er i orden at protestere i Danmark, mener to anklagede talspersoner for klimanetværket Climate Justice Action.

Talspersoner på anklagebænken
Mette Kramer Kristensen
Tannie Nyboe og Stine Gro Jonassen fungerede som talspersoner for klimanetværket Climate Justice Action. Nu kræver anklagemyndigheden dem dømt for at stå bag en demonstration den 16. december, der skulle munde ud i et folkeligt klimatopmøde om klimaretfærdighed i nærheden af Bella Centret.

I morgen starter retssagen mod de to talskvinder fra klimanetværket Climate Justice Action (CJA), Stine Gry Jonassen og Tannie Nyboe.

De to blev anholdt under en lovlig demonstration den 16. december under klimatopmødet i København og varetægtsfængslet i seks dage.

I Københavns Byret bliver de i morgen mødt af et anklageskrift, som er en lang opremsning af ikke mindre end fire forskellige paragraffer i straffeloven:Vold mod tjenestemand i funktion, hærværk, forstyrrelse af den offentlige ro og orden og ulovlig indtrængning.

De to talspersoner mener, at arrestationen af dem var et forsøg på at lukke munden på en del af klimabevægelsen under topmødet:

– Sagen sender et signal om, at det ikke er i orden at protestere i Danmark. Hvis du står frem med navn og foto i avisen for at forklarer en bevægelses politik, risikerer du at blive straffet senere, fortæller Tannie Nyboe til Arbejderen. Hun er 29 år og studerer på RUC, hvor hun er i gang med at skrive speciale om energiplanlægning.

Så snart Tannie og Stine begyndte at stå frem i offentligheden i månederne op til topmødet, begyndte politiet at aflytte deres telefoner. Itre og en halv måned aflyttede politiet de to klimaaktivisters telefoner.

Kræver frifindelse
De to talspersoner kræver at blive frifundet:

– Enkeltpersoner kan ikke gøres ansvarlige for en hel bevægelses kollektive protester. Demonstrationen blev enstemmigt besluttet og organiseret på møder med flere hundrede deltagere.

Dét er deres forsvarer, Thorkild Høyer helt enig i:

– De skal frifindes. De to kvinder har udelukkende fungeret som talspersoner. Under demonstrationen stod de på højttalervognen for at sikre, at demonstrationen blev fredelig og blev afviklet uden vold og hærværk – helt i overensstemmelse med demonstrationens grundlag, siger advokaten til Arbejderen.

Advokaten hæfter sig ved, at ingen andre deltagere i demonstrationen er blevet sigtet for vold eller hærværk. Han mener, at politiet har optrappet sagen helt unødvendigt:

– Demonstrationen skulle bare mødes med delegerede fra det officielle topmøde. De unge klimaaktivister ville bare mødes udenfor med de delegerede og udveksle synspunkter. Hvorfor kunne de ikke bare lade klimaaktivister og ngo’erne holde deres folkelige topmøde?Så havde der ikke været mere i den sag. Jeg synes, det er et demokratisk problem, at politiet afholder folk fra at mødes og bruge deres forsamlingsfrihed, uddyber Thorkild Høyer.

Op til demonstrationen den 16. december holdt de to talspersoner løbende møder og fortalte åbent om bevægelsens hensigter:

– Formålet med demonstrationen var at sætte en anden politisk dagsorden, og give en stemme til de folk og grupper, som blev ignoreret i de officielle forhandlinger. Hovedformålet på dagen var at afholde et folkemøde, hvor især oprindelige folk fra det globale syd – som lider mest under konsekvenserne af klimaforandringerne, selvom de ikke har noget ansvar for den klimakrisen – skulle høres, fortæller Stine Gry Jonassen. Hun er 25 år, og er lige startet på RUC.

Alligevel stoppede politiet demonstrationen og brugte både hunde, knipler og tåregas til at opløse den.

Delegerede fik tæv
Også inde på det officielle klimatopmøde i BellaCentret blev der demonstreret samme dag:Cirka 200 repræsentanter fra 50 forskellige ngo’er i Bella Centret (heraf delegerede fra Bolivias forhandlingsdelegation) gik i en fredelig og farverig samlet flok ud af Centret for at deltage på Climate Justice Action’s folkelige topmøde. Men de fik også politiets lange arm at smage og blev slået med knipler, da de forsøgte at forlade Bella Centrets område for at møde klimaaktivisterne.

Ngo’erne klagede efterfølgende til FN’s klimachef, fordi de var blevet anholdt og havde fået tæv af politiets knipler.

Alligevel er Stine Gry Jonassen og Tannie Nyboe de eneste, der er tiltalt for vold.

– Når demonstranter presser på den måde, er det anklagemyndighedens opfattelse at der er tale om fuldbyrdet vold mod tjenestemand i funktion. Nogle politifolk blev virkelig mast. Der var heldigvis ingen betjente, der kom til skade. Så alvorligt udviklede det sig ikke, fortæller anklageren i sagen, Jakob Buch-Jepsen, til Arbejderen.

Han ønsker ikke at uddybe yderligere, så længe den endnu ikke er afsluttet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. okt. 2010 - 11:34   03. sep. 2012 - 12:42

Indland