11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bombefly-dele made in Århus

Bombefly-dele made in Århus

Fredag, 08. oktober, 2010, 11:13:16

Maskinkanon-holderne på fremtidens amerikanske bombefly er produceret af danske Terma A/S. Det tjener våbenfirmaet 87,5 millioner kroner på.

Bombefly-dele made in Århus
terma.com
Den danske våbenproducent Terma A/S har i alt fået ordrer for 600 millioner kroner til det amerikanske kampfly Joint Strike Fighter.

Maskinkanonerne på de kommende Joint Strike Fighter-krigsfly kommer til at hvile i holdere »made in Denmark«. Det sørger den århusianske våbenproducent Terma A/S for, efter en millionordre fra den amerikanske våbenproducent bag flyene.

Det danske våbenfirma skal i første omgang levere 16 maskinkanon-holdere til krigsflyet til en værdi af 87,5 millioner kroner.

– Vi er glade for ordren. Til dato har vi indgået kontrakter til en værdi af 600 millioner kroner med Joint Strike Fighter-flyet. Vi har især leveret dele til vinger og flyets krop, siger Terma A/S’ kommunikationschef, Kasper Rasmussen, til Arbejderen.

Danmark er et af ni lande, som samarbejder med den amerikanske JSF-producent, Lockheed Martin, om at udvikle de højteknologiske bombefly.

Staten har indtil videre investeret mindst 500 millioner kroner i udviklingen af Joint Strike Fighter-krigsflyet, viser tal fra militæret.

Det er den investering, våbenindustrien i Danmark nu nyder godt af, mener den danske fredsaktivist George Zeuthen, der er aktiv i styregruppen, Nej Til Krig i Århus.

– Nu ser vi for alvor hvordan de mange skattekroner, som staten har postet i Joint Strike Fighter-flyet, smitter af på dansk våbenindustri. Uanset om der er tale om privathospitaler eller våbenproducenter, så handler det om at smøre det private erhvervsliv. Ordren viser at statens støtte til udviklingen af JSF-krigsflyet fungerer som inddirekte erhvervsstøtte til krigsindustrien, mener han.

Hos Therma afviser Kasper Rasmussen, at statens støtte til kampflyet har noget som helst med ordren at gøre.

– Statens investeringer har intet med Terma at gøre. Vi ser ikke deres investeringer i JSF-projektet som statsstøtte. Du må spørge politikerne om, hvad de mener de får ud af deres investering, siger han.

Folketinget ventes i år 2012 at investere mellem 15 og 20 milliarder kroner i de nye krigsfly, som skal afløse F-16 flyet. Over de næste 30 år forventes det, at der vil blive brugt op mod 100 milliarder kroner på vedligeholdelse samt brug af flyene.

– Terma burde i stedet bruge sin teknologi og sit produktionsapparat til fredeligere formål. Jeg er sikker på, at virksomheden også vil kunne afsætte mere fredelige produkter. Og staten burde i stedet bruge sine penge på at støtte fredelig produktion, siger George Zeuthen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. okt. 2010 - 11:13   03. sep. 2012 - 12:42

Indland