11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mineryddere: Drop flyfirma

Mineryddere: Drop flyfirma

Lørdag, 09. oktober, 2010, 11:01:29

Flyproducenten Lockheed Martin må stoppe sin produktion af dele til klyngebomber – ellers kan regeringen ikke handle med selskabet.

Mineryddere: Drop flyfirma
Danmark har skrevet under på det internationale forbud mod klyngebomber. Derfor er det helt naturligt, at vi ikke støtter virksomheder som er med til at producere klyngebomber, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.

Hvis våbenfirmaet Lockheed Martin ikke dropper sin produktion af dele til klyngebomber, skal selskabet ikke levere krigsfly til Danmark.

Sådan lyder beskeden fra Folkekirkens Nødhjælp til regeringen:

– Det er dybt problematisk, at regeringen støtter Lockheed Martin, som producerer dele til klyngebomber. Regeringen må konfrontere Lockheed Martin med deres produktion af dele til klyngebomber, siger generalsekretær Henrik Stubkjær til Arbejderen.

Ifølge Dansk Røde Kors er der for hver 100 ofre for klyngebomber 98 civile og kun 2 soldater.

Folkekirkens Nødhjælp har minerydningshold i Libanon, Congo, Angola og Sudan. Sammen med Dansk Røde Kors stod Folkekirkens Nødhjælp sidste år i spidsen for en stor underskriftsindsamling, hvor 11.000 danskere skrev under mod klyngebomber.

– Ivores arbejde med minerydning oplever vi hver dag de uhyggelige konsekvenser af klyngebomber, fortæller Henrik Stubkjær.

Lockheed Martin producerer et særligt »wing adaptor kit« med produktnavnet LongShot, som kan bruges til at montere klyngebomber på fly, og som kan få bomben til at flyve længere.

Herudover er Lockheed Martin favorit blandt de tre leverandører, der konkurrerer om at levere nye kampfly til Danmarks flyvevåben.

Allerede i dag ruller millionerne fra den danske stat til Lockheed Martin:Danmark er nemlig blandt de ni lande, som samarbejder med Lockheed Martin om at udvikle Joint Strike Fighter flyet, som skal afløse det danske F-16 fly.

– Hvis regeringen vil afgive en stor ordre, må man benytte sig af sin position som kunde og lægge pres på Lockheed Martin for at få dem til at opgive deres produktion af dele til klyngebomber, mener Henrik Stubkjær.

– Danmark har skrevet under på det internationale forbud mod klyngebomber. Derfor er det helt naturligt, at vi ikke støtter virksomheder som er med til at producere klyngebomber, fastslår Henrik Stubkjær.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2010 - 11:01   03. sep. 2012 - 12:41

Indland