Fyringerne af 900 ansatte på hospitalerne i Region Hovedstaden er i fuld gang. Alene på Hillerød Sygehus blev der i går prikket til 130 ansatte.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/12-rigtigtfoto-177.jpg)
I går blev de første af 900 fyresedler delt ud på hospitalerne i Region Hovedstaden.
Værst går det ud over social- og sundhedspersonalet i det nordsjællandske. Alene på Hillerød Sygehus bliver der nedlagt 282 årsværk og fyret 130 ansatte fordelt på alle faggrupper.
– Det er fuldstændig absurd, fordi de fyringsramte er kvalificerede medarbejdere. Jeg er ikke i tvivl om, at det rammer patienterne i sidste ende. Patientsikkerheden bliver ganske enkelt forringet, siger Mette Sofie Haulrich til sygeplejerskernes hjemmeside.
Hun er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Hillerød og skal sige farvel til 28 af sine kolleger som konsekvens af det budget for 2011, et flertal af politikerne i regionen har vedtaget.
– Der er selvsagt en meget trist og enormt trykket stemning på hospitalsgangene, konstaterer Mette Sofie Haulrich.
sorgens dag
Fyringerne rammer også medlemmerne af FOA. Mindst 50 medlemmer af FOA Nordsjælland står til at miste deres job på Hillerød Sygehus.
På Esbønderup Sygehus bliver halvdelen af de ansatte sagt op. Hørsholm Sygehus bliver lukket og dets funktioner overflyttet til andre sygehuse.
– Det her er virkelig en sorgens dag, og hvor er det svært at opleve, at der ikke er mere anerkendelse af medlemmernes kvalifikationer. Jeg vil næsten kalde det en massakre på vores faggrupper, det der sker, siger Vinni Jakobsen, sektorformand i FOA Nordsjælland, til Arbejderen.
Hun fortæller, at der er eksempler på FOA-medlemmer, der mister jobbet efter 30 år eller mere i faget.
Poul Møller fra FOA SOSU i København befinder sig på Rigshospitalet, da Arbejderen ringer.
– Her skal fyres 19 af vores medlemmer og nogenlunde det samme antal bliver udsat for væsentlige ændringer, det vil sige de bliver sat ned i tid, forklarer han.
Rammer alle sygehuse
Fyringerne rammer alle regionens 13 sygehuse. Hvordan de præcist fordeler sig på de forskellige faggrupper, har hverken Dansk Sygeplejeråd eller FOA et fuldstændigt overblik over.
– Men jeg tror, at de 900 fyringer, der er nævnt, er meget godt ramt. De fleste af dem falder i Hillerød og på Rigshospitalet, siger Vibeke Schaltz, kredsnæstformand i DSR Region Hovedstaden, til Arbejderen.
Hun er uenig med Regionsformand Vibeke Storm Rasmussen (S), som siger, at Region Hovedstaden holder fast i og understøtter den høje faglighed med budget 2011.
– Det er næsten det samme som at sige, at personalet i dag bare går og dovner den. Det er på ingen måde tilfældet, og vi har svært ved at se, at man bevarer fagligheden, når der forsvinder så mange stillinger i en i forvejen presset dagligdag. Det her kan ikke undgå at komme til at gå ud over patienterne, slår Vibeke Schaltz fast.
Sygeplejerskerne i Region Hovedstaden frygter, at der er mere i vente. Situationen er nemlig den, at ikke alle sygehusene har overholdt deres budgetter for tredje kvartal i år, og derfor er DSR bange for, at der kommer nye fyringer.
– Vores problem er, at vi ikke har nogen redskaber til at stoppe det her. Vi kan kun råbe op hele tiden og fortælle om de eksempler, hvor vores medlemmer går ned med stress og der sker utilsigtede hændelser, lyder det fra Vibeke Schaltz.
Hun håber, at det på et tidspunkt lykkes at råbe landspolitikerne og regionspolitikerne op, så de forstår, at de er på gale veje.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278