Protestgruppe fra Nyborg blev mødt af lukkede ører i Folketinget. Giftskibet skal sejle ind i deres havn, fastholder miljøministeren.

Måske havde miljøminister Karen Ellemann (V) fået de 2600 underskrifter i ørene, som protestgruppen Nej til Toksiner i Nyborg i går overrakte til hende i protest mod det australske giftskib som inden længe sætter kurs mod Kommunekemi A/S.
I hvertfald følte de lokale Nyborg-borgere ikke, at ministeren lyttede, da de i går morges var til foretræde i Folketingets miljøudvalg i ét kvarter.
– Ministeren lyttede slet ikke til vores argumenter. Det var tydeligt, at hun har taget en politiske beslutning, og den vil hun ikke lave om, og dermed punktum, fortæller en skuffet Henning Larsen fra Nej til Toksiner i Nyborg efter mødet.
Hvert minut blev ellers taget i brug for at overbevise politikerne om, at miljøministeren må trække tilladelsen af gifttransporten og Kommunekemi A/S’ afbrænding af en af verdens farligste gifte tilbage.
Efter foretrædet var ministeren i samråd om sagen i Folketingets Miljøudvalg.
Her blev det gjort klart, hun ikke vil ændre Danmarks ja til at modtage og destruere de 10.000 tons giftigt affald fra Australien.
Det vækker ærgrelse i Danmarks Naturfredningsforening.
– Danmarks Naturfredningsforening og de mange protesterende borgere i blandt andet Nyborg mener, at der er alt for mange ubesvarede spørgsmål i denne her sag. Men Miljøministeren vender det døve øre til bekymringen fra de berørte borgere, siger foreningen præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.
Spørgsmålene handler blandt andet om sikkerheden ved transporten af affaldet og om hvorfor ingen andre lande, der ligger tættere på Australien vil modtage giftaffaldet, på trods af, at de har samme muligheder for at destruere det, som vi har i Danmark.
Efter foretrædet og samrådet med ministeren tog protestgruppen fra Nyborg turen ud til den australske ambassade på Østerbro i København for at aflevere et protestbrev. Her blev de fem lokale nyborgensere, med et postbud og en ældre dame i spidsen, dog mødt af lukkede døre.
– På grund af sikkerhedshensyn tager de ikke mod grupper, fortæller Henning Larsen.
Skibet med giften ventes at forlade Australien omkring slutningen af oktober. Under den seks uger lange transport til Danmark vil skibet undervejs passere flere mulige destruktionsanlæg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278