Forældres økonomi bestemmer, hvor hurtige unge er til at færdiggøre deres uddannelse. Alligevel vil Regeringen og S-SF belønne de hurtige studerende. Men det er unfair mener DSF.
Studerende, der ikke gennemføre deres uddannelse til tiden, kommer fra økonomisk dårligt stillede hjem. Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny undersøgelse.
Den kommer samtidig med, at både regeringen, Socialdemokraterne og SF toppes om, hvem der kan skabe den bedste belønning for de hurtige studerende.
– Meget tyder på, at forældres økonomiske baggrund har betydning for, hvor hurtigt unge klare deres uddannelse. Kommer man fra en familie med dårlig økonomi, så er man generelt længere tid om at blive færdig, siger Trond Beldo Klausen til Arbejderen.
Han er uddannelsesforsker på Ålborg Universitet og står bag undersøgelsen, der netop er ved at blive færdiggjort.
Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), er ikke overrasket over konklusionen og siger til Arbejderen:
– Det forstærker blot vores argumentation om, hvor håbløst det er at straffe de langsomme studerende. Det er unfair at sparke til dem, som allerede ligger ned, siger han.
Mens regeringen vil tage pengene fra de langsomme og give dem til de hurtige, byder oppositionspartiernes udgave på en lightmodel. De vil ikke skære ned i SU’en men give flere penge til de hurtige.
– Der er selvfølgelig den risiko, at det er de studerende, som kommer fra velstillede hjem, der bliver belønnet. Men vi stiller forslaget, fordi vi kan se det er nødvendigt at få studerende hurtigere færdige. Derfor kan vores forslag måske ses som et nødvendigt onde, siger SF’s SU-ordfører Pernille Viksø til Arbejderen.
De studerendes formand har imidlertid ikke meget tilovers for nogen af de to fløjes SU-udspil, men foretrækker dog oppositionens løsning.
– Der er et skel imellem de to forslag, fordi S og SF ikke vil forringe SU’en, og det er lidt svært at brokke sig over at få flere penge. Men når det er sagt, vil deres forslag også være med til at skabe unødvendig ulighed imellem de studerende. Vi så hellere, at man hævede SU’en for alle, siger Mikkel Zeuthen.
Mikkel Zeuthen tror heller ikke, at nogen af de to udspil vil have den store samfundsøkonomiske gevinst.
– Det vil med al sandsynlighed betyde, at de ikke så hurtige studerende bliver endnu langsommere og så er vi jo sådan set lige vidt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278