Mange kommuner skærer ned på støtten til aftenskoler. Lavtlønnede udelukkes fra aftenskolerne, advarer Folkeoplysnings Samråd.
Det bliver dyrt for pensionister og andre lavtlønnede i Haderslev at gå på aftenskole til næste år. Kommuner sparer 44 procent på tilskuddet til aftenskolerne.
I 2008 afsætte Haderslev 1,3 millioner kroner til folkeoplysning. Til næste år er beløbet nede på 325.000 kroner. Hvis der fortsat skal gives støtte til undervisning af handicappede, bliver der ikke en eneste krone til den almindelige aftenskolevirksomhed.
Samme tendens ses i en række andre kommuner. Nedskæringer på 25 procent er ikke ualmindelige, oplyser Dansk Folkeoplysningssamråd. Organisationen frygter, at aftenskolerne bliver et tilbud udelukkende for velstående.
For eksempel sparer både Ringsted, Haderslev og Skive mellem 20 og 28 procent på støtten til aftenskolerne til næste år, hvor regeringen kræver nulvækst af alle kommunerne.
Det er ikke en ny situation. Støtten er faldet støt i løbet af de seneste år. En lovændring i 2002 førte til et fald i tilskuddet til aftenskolerne på en tredjedel. Efterfølgende har kommunerne sænket støtten med næsten 17 procent fra 2003 til 2008.
– År for år er det blevet værre og værre. Derfor er det så vigtigt, at Folketinget fastlægger en mindstegrænse for kommunernes tilskud. Ellers bliver aftenskolerne lukket land for borgere med lave indkomster, siger Per Paludan Hansen. Han er formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd.
Samrådet er godt tilfreds med, at regeringens folkeoplysningsudvalg foreslår, at kommunerne betaler mindst 50 procent af kursusprisen på aftenskolerne. Udvalget offentliggjorde sine anbefalinger i fredags efter et års arbejde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278