Århus skal spare 362 millioner kroner, men ingen ved hvordan. Nu prøver »Initiativet imod nedskæringer i Århus« at rejse protester mod planerne.
Socialdemokraterne og SF i Århus vil sammen med Venstre, Konservative ogDansk Folkeparti spare 362 millioner kroner til næste år.
Det er helt uacceptabelt, mener initiativtagerne til en ny bevægelse mod nedskæringer i Århus. De lover nu borgmester Wammen og co. modstand.
– Det er forskellige folk på den århusianske venstrefløj, der har taget de første skridt og dannet »Initiativet imod nedskæringer i Århus«, siger Paul Jentzsch til Arbejderen. Han er næstformand for murersvendene i Århus samt formand for Kommunistisk Parti Århus.
– Der er både Enhedslistefolk, kommunister, fagligt aktive og andre med i initiativet, der er åbent for alle, som er imod nedskæringerne, supplerer Per Nielsen fra Kommunistisk Parti. Han har også været med til at starte initiativet op.
Den første aktivitet er en underskriftsindsamling imod nedskæringerne. Udover de 362 millioner kroner, der skal spares på driften, vil politikerne bag budgetaftalen også spare 150 millioner kroner på anlægsudgifter og sætte yderligere fart over udliciteringerne i byen.
Paul Jentzsch er dybt skuffet over, at S og SF har valgt at gå sammen med de borgerlige i stedet for at benytte sig af det flertal, de har sammen med Enhedslisten, til at føre en anden politik.
– Problemet opstod jo allerede, da S og SF i Kommunernes Landsforening valgte af klappe hælene sammen, smide det kommunale selvstyre overbord og acceptere regeringens krav til en nulvækst-aftale til næste år, siger han.
De to initiativtagere undrer sig over, at S og SF i Århus har valgt at lave en fireårig aftale med VKO-partierne.
– Inden de fire år er gået, skulle vi da gere have en ny regering, men det tror de åbenbart ikke på, eller også regner de ikke med, at den vil føre en anden politik, siger Paul Jentzsch.
Partierne bag budgetforliget i Århus har valgt en usædvanlig fremgangsmåde. De har endnu ikke meldt ud, hvor der skal skæres ned. Først i slutningen af december eller i starten af januar offentliggøres de konkrete nedskæringsforslag, som derefter sendes i en kort høringsperiode fra den 5. til den 17. januar.
Indtil da opfordres borgerne til at komme med forslag til, hvor der kan spares, dels på en til formålet indrettet hjemmeside og på et borgermøde den 8. november.
Paul Jentzsch mener, at den fremgangsmåde er medvirkende til, at der endnu ikke har været markante protester mod nedskæringsplanerne. I 2006, hvor der også var store nedskæringer i byen, stod de offentlige ansatte sammen i en omfattende modstandskamp.
– Der er en mærkelig død situation i byen. Der breder sig en utryghed og en rådvildhed blandt folk. Der er ingen samlet bred front mod nedskæringerne, siger han.
Det er det, som initiativet håber på, at kunne være med til at skabe.
– Det er en uholdbar situation nu, hvor mange sidder og foreslår nedskæringer på andre områder. I stedet skal vi stå sammen og bekæmpe nedskæringerne. Vi vil også arbejde på at få de privatansatte med i kampen. De rammes jo også, når der skæres ned på velfærden, understreger Per Nielsen.
Skriv under på: nejtilbudgettetaarhus.skrivunder.dk
Følg med på Facebook
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278