En gruppe forskere og organisationer har lavet et konkret forslag til en dansk fattigdomsgrænse.
I går fik regeringen kvit og frit foræret et forslag til, hvordan en dansk fattigdomsgrænse kan skrues sammen. Det skete samtidig med starten på fattigdomsugen i anledning af EU’s fattigdomsår.
Det er en gruppe af forskere og organisationer, der har lavet forslaget til en officiel fattigdomsgrænse.
I modsætning til lande som Norge, Holland og USA måler vi ikke fattigdom i Danmark, fordi det hidtil ikke har været muligt at nå til enighed om en dansk fattigdomsgrænse.
– Men det er helt afgørende, at vi kan måle fattigdom og på den måde finde ud af, om færre eller flere danskere havner i reel fattigdom. Det vil også give os et godt billede af, hvem de fattige er, og hvordan vi som samfund kan sætte ind for at løse fattigdomsproblemer,siger Finn Kenneth Hansen, forskningsleder ved CASA, der har været med til at lave forslaget.
Bag initiativet står også repræsentanter fra Rådet for Socialt Udsatte, Red Barnet, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Frelsens Hær, Dansk Socialrådgiverforening, LO og en række enkeltpersoner.
Gruppen anbefaler årlige opgørelser af fattigdommen i Danmark. Den anbefaler at kombinere tre forskellige metoder, når fattigdomsudviklingen i Danmark skal gøres op.
For det første skal vi måle den relative fattigdom – altså hvor mange penge, man har sammenlignet med ens medborgere. Her foreslår gruppen, at man regnes som fattig, hvis man har under 50 procent af medianindkomsten til rådighed. Medianindkomsten er indkomsten midt imellem den højeste og den laveste indkomst.
Derudover skal der laves en minimumsstandard for, hvad det koster at leve et anstændigt liv i Danmark, og til slut skal det undersøges, hvilke problemer fattigdommen giver den enkelte.
– De tre metoder giver tilsammen de brikker, der skal til for at levere et fyldestgørende og nødvendigt billede af fattigdom, siger Finn Kenneth Hansen. Han mener, at Danmarks Statistik bør stå for at udarbejde de årlige fattigdomsstatistikker.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278