04 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dryp til psykisk syge

Dryp til psykisk syge

Fredag, 05. november, 2010, 10:38:48

Satspuljen på det sociale områder bliver brugt til at øge støtten til de frivillige organisationer – en af regeringens kongstanker.

Dryp til psykisk syge
Det er pinligt, at samfundet ikke prioriterer en ordentlig indsats overfor psykisk syge. I stedet drypper man lidt hist og pist. Kirsten Nissen, formand Socialpædagogernes Landsforbund

I løbet af de næste fire år sættes der 336 millioner kroner af til en psykiatriaftale. Pengene skal gå til initiativer, som udvikler den sociale indsat overfor børn, unge og voksne med sindslidelse.

Det fremgår af den aftale om satspuljen på det sociale område, som alle Folketingets partier på nær Enhedslisten blev enige om i sidste uge.

I alt var der godt en milliard kroner i puljen til det sociale område. Det er mindre end det halve af, hvad der var sidste år.

Kirsten Nissen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund, finder det helt forkert, at behandlingen af psykisk syge i så høj grad, som tilfældet er, er afhængige af penge fra satspuljen.

– Det er pinligt, at samfundet ikke prioriterer en ordentlig indsats overfor psykisk syge. I stedet drypper man lidt hist og pist, som her med satspuljen. Det er udtryk for en underprioritering af sindslidende i forhold til andre patientgrupper, siger Kirsten Nissen til Arbejderen.

Den næststørste bevilling i årets satspuljeaftale går til at støtte de frivillige organisationer. Det er der afsat 120 millioner kroner til de næste fire år.

– Det er rigtig meget. Regeringen siger, at meningen ikke er, at frivillige skal overtage de professionelles opgaver. Men hvorfor er de så så interesserede i at sætte skub i det. Danskerne er jo allerede i dag meget flinke til det med frivillighed, konstaterer Kirsten Nissen.

Regeringen havde ønsket at få 120 millioner kroner fra satspuljen til at finansiere sin ghettoplan.Men det fik oppositionen spændt ben for. Det endte med 40 millioner kroner, der skal bruges til en social indsats i ghettoområderne.

Det glæder SF’s socialordfører Özlem Cekic, der var med i forhandlingerne.

– Det lykkedes os blandt andet at få nedlagt veto mod at forældre skal kunne trækkes i børnechecken, hvis de ikke deltager i forældrekurser, forklarer Özlem Cekic tilArbejderen.

Til gengæld er hun skuffet over, at det ikke lykkedes at komme igennem med forslag om at unge 18-19-årige, der har været anbragt udenfor hjemmet, skal have ret til en kontaktperson og at indsatsen overfor fattige børn skal styrkes.

Både Kirsten Nissen og Özlem Cekic finder det problematisk, at vigtige sociale projekter er afhængige af en tidsbegrænset pulje som satspuljen.

Efter at der nu er lavet forlig om satspuljen på de forskellige områder som sundhed, det sociale og integration, skal den samlede aftale bekræftes på et møde i Finansministeriet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. nov. 2010 - 10:38   03. sep. 2012 - 12:42

Indland