04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ja tak til særbehandling

Ja tak til særbehandling

Onsdag, 17. november, 2010, 10:46:51

Det danske sundheds-system gør stort set intet for at kompensere for uligheden i danskernes sundhed. Tværtimod understøtter sundheds-væsenet uligheden.

Ja tak til særbehandling
Joachim Rode
Det danske sundhedsvæsen er skabt af socialgruppe et – til socialgruppe et, siger Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Positiv særbehandling af de »sundhedsfattige«.

Sådan lyder en af konklusionerne i forbundet FOA’s nye sundhedspolitiske udspil.

– Det handler om at sundhedsvæsenet skal bruge mere tid på dem, der har de laveste forudsætninger eller mangler overskud til selv at finde vej gennem sundhedsjunglen, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Forbundet har netop udarbejdet 18 anbefalinger til en lige adgang til sundhed på baggrund af en rapport om ulighed i danskernes sundhed, som Sundhedsmedierne Aps har udarbejdet for FOA.

I rapporten slås det fast, at sundhedssystemet stort set intet gør for at kompensere for uligheden i danskernes sundhed. Tværtimod er sundhedsvæsenet bygget op, så det understøtter denne ulighed.

– Det danske sundhedsvæsen er skabt af socialgruppe et – til socialgruppe et, siger Torben Mogensen, dr. med og vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Han er en af flere lægelige eksperter, som bliver interviewet i rapporten.

– Hvis man har dårlig uddannelse, kommer man senere til lægen, fordi man måske ikke opdager, man er syg. Desuden kan folk med bedre uddannelse bedre forstå behandlingen af for eksempel diabetes, siger han.

– Der er nok ingen tvivl om, at folk med højere uddannelse har bedre forudsætninger for at forstå de beskeder, sundhedsvæsenet giver, mens de med dårligere uddannelse ikke er så gode til at ændre livsstil. De højtuddannede har formodentlig også nemmere ved at komme igennem systemet, siger Torben Mogensen og fortsætter:

– Så man kan måske sige, at vi ikke er gode nok til at give individuel behandling. For at behandle folk lige, skal man behandler dem forskelligt, så vi sikrer, at de følger behandlingen. Og det lægger systemet ikke op til.

FOA’s forbundsformand Dennis Kristensen opfordrer politikerne til at vende bøtten og tænke nyt, blandt andet fordi der også er en langsigtet økonomisk gevinst at hente ved at øge indsatsen på forebyggelse.

– I dag bliver sundhedssystemets succes målt på antal af behandlinger. Vi burde nå derhen, hvor det ikke er antal af behandlinger der er succeskriteriet – men antal af undgåede behandlinger, påpeger Dennis Kristensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. nov. 2010 - 10:46   03. sep. 2012 - 12:42

Indland