Danske våbenfirmaer eksporterede i 2009 for 1,9 milliard kroner. Det er en stigning på 30 procent på ét år. Og ordrerne vælter fortsat ind.
Mens store dele af dansk erhvervsliv melder om fyringer og eksportproblemer under den økonomiske krise, vælter ordrerne ind hos den danske våbenindustri.
Ifølge Udenrigsministeriets opgørelse over dansk våbeneksport eksporterede danske firmaer i 2009 våben for næsten 1,9 milliard kroner. Det er en stigning på over 30 procent i forhold til året før.
Den århusianske virksomhed Terma A/S ligger suverænt i front med i alt 201 eksport-tilladelser. På anden pladsen ligger Roshield A/S med 84 tilladelser.
De danske våbenproducenters lobbyorganisation, FAD, er ikke i tvivl om årsagen til de danske våbenproducenters milliard-eksporteventyr:
– Danske virksomheder er helt i front på en række nicheområder, som eksempelvis radarteknologi og kommunikationssystemer. Og så er de gode til at begå sig på et marked, som er meget lukket eller vanskeligt tilgængeligt, siger chefen for FAD, Ena Bjerregaard, til Arbejderen.
Hunlyttede med interesse, da udenrigsministeren tirsdag fremlagde sin udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, »Kurs mod 2020 – Dansk udenrigspolitik i nyt farvand«, der blandt andet åbner op for, at danske soldater skal kunne sendes i krig i Afrika.
– Vi kan da godt mærke forskel på, om Danmark fører en aktivistisk udenrigspolitik eller ej og deltager i internationale operationer, siger FAD-chefen.
– Men vi kan ikke leve alene af det. Vi er nødt til også at komme ud på det internationale marked og sælger vores produkter. Det er en fordel for nationen, at der står kompetente danske virksomheder parat til at bakke op om de internationale operationer, som Folketinget beslutter, mener Ena Bjerregaard.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278