En række af de amerikanske militær-dokumenter, som er lækket til Wikileaks, viser at situationen i Irak i årevis har været yderst farlig med vold og mord.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03B-Wiki-Iraker-211.jpg)
De 56 voksne og 14 børn fra Irak, som for halvandet år siden opholdt sig i længere tid i Brorsons Kirke i København, af frygt for at blive tvangshjemsendt, havde helt ret i deres frygt.
Det viser en række af de 391.832 amerikanske militærrapporter fra Irak, som er blevet lækket på Wikileaks.
Ifølge dagbladet Information belyser en række amerikanske krigslogs i detaljer den vold, som hærgede Irak fra 2004 til slutningen af 2009.
Det drejer sig om likvideringer og bomber mod moskéer og kristne kirker. Der er indberetninger om, hvordan irakere er blevet myrdet, hvis de forsøgte at vende tilbage til boliger, som de er blevet fordrevet fra.
Det centrale og sydlige Irak, hvor over totredjedele af de afviste irakiske asylansøgere i Danmark stammer fra, har været hårdest ramt. Her er sunni- og shia-muslimer blevet standset ved vejspærringer eller opsøgt i deres hjem. De er blevet bagbundet og likvideret.
FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har gentagne gange henstillet til, at irakere i Danmark, som ikke har fået asyl, får midlertidig opholdstilladelse, indtil situationen i landet er stabiliseret. Den løsning er blevet afvist af regeringen og Dansk Folkeparti.
Forsker i flygtninge- og menneskeret ved Dansk Institut for Internationale Studier, Thomas Gammeltoft-Hansen, hæfter sig ved, at oplysningerne i de lækkede logs fra Irak »i forbløffende grad« stemmer overens med de oplysninger, som tidligere er kommet fra UNHCR og organisationer som Human Rights Watch.
– Spørgsmålet er, om man har gjort, hvad man skulle for at indsamle oplysninger om situationen i Irak, og dernæst om man har taget oplysningerne alvorligt i den danske forvaltning, siger han til Information.
I sidste uge stoppede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol en dansk tvangsudvisning af en irakisk mand til Bagdad med henvisning til den forværrede sikkerhedssituation i landet.
Det har nu fået Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Peter Skaarup, til at kræve en redegørelse fra regeringen.
Han finder det »utilfredsstillende«, at menneskerettighedsdomstolen vurderer anderledes end de danske myndigheder og giver blandt andet Dansk Flygtningehjælp skylden for, at udvisningerne nu er stoppet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278