Fleksjob skal være midlertidigt og unge under 40 skal slet ikke kunne få førtidspension. Regeringen har fremlagt sit reformforslag.
Ingen under 40 år skal kunne få førtidspension, og fleksjobordningen skal gøres midlertidig.
Sådan lyder nogle af elementerne i det udspil til en reform af førtidspension og fleksjob, som regeringen fremlagde i går.
– I dag er der simpelt hen alt for mange unge, der får tilkendt en førtidspension på grund af psykiske lidelser. Derfor skal det være slut med permanent førtidspension til unge under 40 år, siger beskæftigelsesminister IngerStøjberg (V).
Sigtet med reformen er at gøre det sværere at få førtidspension eller komme i fleksjob. Det vil regeringen blandt andet sikre ved at tilbyde ansøgere et udviklingsforløb på op til fem år. Først herefter skal kommunen tage stilling til, om de skal tilkendes førtidspension.
Fleksjobordningen skal gøres midlertidig, og en persons første fleksjob skal højst vare fem år. Ordningen skal også ændres, så fleksjobbere kun får løn for den tid de arbejder, og ikke fuld løn som i dag.
Samtidig vil regeringen sætte kommunens refusion fra staten til det første midlertidige fleksjob ned fra 65 til 60 procent. Efter det første fleksjob falder refusionen til 30 procent.
Men man skal allerede igennem et nåleøje for at blive tilkendt enten førtidspension eller fleksjob. Derfor vil stramningerne slå hårdt ned på nogle, der virkelig ikke kan arbejde, advarer DanskSocialrådgiverforening.
– En 40-års grænse ændrer jo ikke på det faktum, at stadig flere yngre danskere af både læger og socialrådgivere vurderes til varigt at have så begrænset en arbejdsevne, at behandling ikke vil føre til, at de kan komme til at forsøge sig selv, siger foreningens formand, Bettina Post, til Politiken.
Der er i dag omkring 240.000 personer på førtidspension. For at få tilkendt pensionen skal man have »varigt nedsat arbejdsevne«.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278