Over hele landet skærer kommunerne ned på eller lukker tilbud til de mest udsatte arbejdsløse. Det skyldes regeringens nye aktiveringslov.
Revacentret i Esbjerg hjælper syge og nedslidte tilbage på arbejdsmarkedet. Men centret står til at miste 60 ud af 95 ansatte til januar.
Det skyldes regeringens nye aktiveringslov, som blev vedtaget i sidste uge.
– Det får alvorlige konsekvenser for de ledige, der ikke umiddelbart er parate til at komme ud på arbejdsmarkedet, siger Bjarne Frederiksen, leder på Revacenter Esbjerg til Arbejderen.
Den nye lov betyder, at kommunerne fremover bliver økonomisk belønnet af staten, når de sende arbejdsløse i virksomhedspraktik eller job med løntilskud. Alle andre former for aktivering, som for eksempel et kursusforløb på Revacentret, udløser et langt mindre statsligt tilskud.
I dag tager Revacentret sig af arbejdsløse, der på grund af for eksempel nedslidning, stress eller andre helbredsproblemer ikke er i stand til umiddelbart at tage et arbejde.
– Vi arbejder med at gøre folk parate til at komme ud på arbejdsmarkedet igen, forklarer Bjarne Frederiksen.
Oprindelig skulle de 60 fyringer være varslet den 3. januar. Men kritikken af fyringerne har fået en politiker i arbejdsmarkedsudvalget til at kræve sagen behandlet i byrådet. Det sker den 17. januar.
Esbjerg er langt fra den eneste kommune, som lige nu er i gang med at lukke eller skære ned på en række tilbud til de mest udsatte arbejdsløse.
I Odense gælder det blandt andet to projekter for nogle af de dårligst integrerede indvandrerkvinder i Vollsmose.
– De projekter har betydet, at nogle af de kvinder, der har været her i 10-15 år uden at blive en del af det danske samfund, er kommet ud af lejligheden og har mødt andre. Mange har været glade for det, de har fået mere viden om det danske samfund og er blevet bedre til at støtte deres børn, siger Berit Wolff, fællestillidsrepræsentant for socialrådgiverne i Odense, til Arbejderen.
Hun understreger, at disse kvinder på ingen måde er parat til at komme ud på arbejdsmarkedet.Derfor er det ikke nogle, kommunen vil satse på med de nye regler.
Også Aalborg, Brønderslev og andre kommuner er i gang med at spare på aktiveringen af de mest udsatte grupper.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278