Er regeringens tuneserlov i strid med menneske-rettighederne? Dét afgør Østre Landsret i dag. En iransk flygtning på tålt ophold kræver sit liv tilbage.
I dag afgør Østre Landsret, om den iranske flygtning Elias Karkavandi har ret til et liv uden meldepligt og overnatning i Sandholmlejren.
Elias Karkavandi har stævnet staten, fordi han i over tre år har levet på tålt ophold i Danmark. Der er tale om en reel frihedsberøvelse på ubestemt tid, mener han selv og hans advokat
På vegne af den iranske flygtning kræver advokat Christian Dahlager, at Østre Landsret tager stilling til, om tålt ophold er i strid med menneskerettighedskonventionen.
Elias blev anholdt af politiet i 2004. Hans navn stod på en liste over Christiania-vagter, der skulle advare hashpushere mod politiet og forhindre hårde stoffer i Fristaden.
Han stod kun opført som afløser, og havde ikke fungeret som vagt i et halvt år. Alligevel blev han dømt halvandet års fængsel. Herudover blev han udvist af Danmark. Men Elias kan ikke sendes tilbage til Iran. Her risikerer han fængsel, tortur og dødsstraf, fordi han flygtede for at undgå at blive sendt i krig mod Irak.
Derfor er han endt på tålt ophold. Det betyder, at han hver nat skal overnatte i Sandholmlejren i sin køjeseng i det værelse, han deler med tre andre mænd. Tre gange om ugen skal han melde sig hos politivagten i lejren. Sådan har han levet i over tre år. Han må ikke flytte væk. Han må ikke gifte sig. Han må ikke tage et arbejde. Han får syv kroner og 90 øre om dagen til at leve for og må spise kantinemad i Sandholmlejren.
– Alle disse krav gør, at Elias Karkavandi reelt set er frihedsberøvet. En frihedsberøvelse som har varet i tre år og tre måneder. Det er i strid med menneskerettighederne at være frihedsberøvet, uden at myndighederne giver dig en grund, vurderer advokat Christian Dahlager.
Han mener, at iraneren – som har udstået sin straf og opholder sig i Danmark på lovligt grundlag – bliver behandlet diskriminerende i forhold til andre danskere, som har fået en lignende dom. Advokaten kræver, at Elias Karkavandi bliver behandlet ligeværdigt med danskere i en lignende situation.
Ifølge Amnesty skal loven laves om, hvis Elias Karkavandi får medhold i landsretten i dag.
– Elias har udstået sin straf på halvandet års fængsel for flere år siden. Nu må det være nok. Han og andre på tålt ophold, der er dømt og udvist for relativt underordnet kriminalitet har – ligesom alle andre i Danmark – ret til at komme videre med deres liv, når de har udstået deres straf. Det er diskrimination at straffe dem ekstra med et liv på tålt ophold og meldepligt, alene fordi de ikke er danske statsborgere, siger jurist i Amnesty International, Claus Juul til Arbejderen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278