Justitsministeriet udleverer danskere og udlændinge i hobevis til retsforfølgelse i udlandet. Nu stiller Folketingets Retsudvalg spørgsmål til ministeren.
I ikke mindre end 144 tilfælde er danske borgere og udlændinge med ophold i Danmark blevet udleveret til udenlandske politimyndigheder.
Det viser en opgørelse over udleveringer i perioden 1. januar 2004 til 30. september 2010 fra Justitsministeriet, som Arbejderen er i besiddelse af.
– Det var dog utroligt! Det er et højt tal… Det udstiller det kæmpe juridiske problem, der er opstået i kølvandet på at Danmark i 2004 tilsluttede sig EU’s arrestordre. Dengang sagde EU, at arrestordren handlede om alvorlig terror. Men i dag bruges EU’s arrestordre i alle mulige sager.
Sådan lyder reaktionen fra Enhedslistens retspolitiske ordfører, Line Barfod, da Arbejderen overbringer hende nyheden.
– Det er meget stort indgreb, at blive udleveret til et fremmed lands retssystem. Det er ikke sjovt at skulle sidde varetægtsfængslet i et andet land, mens anklagen undersøger og sagen behandles. Antallet af udleveringer er eksploderet – på trods af, at der endnu ikke er EU-regler der garanterer den udleveredes ret til advokat fra hjemlandet og tolkebistand, siger hun.
Banale sager
Det er umiddelbart ikke muligt at få oplyst, hvorfor de 144 er blevet udleveret fra Danmark. EUhar tidligere opgjort, i hvilke sager arrestordren har været taget i brug på EU-plan: Eksempelvis har EU-lande udstedt arrestordrer på baggrund af tyveri af bildæk, en pattegris, og besiddelse af 0,45 gram cannabis.
– Det viser bare, at arrestordren bruges til at udlevere borgere for helt banale sager. Herudover risikerer danske borgere også at blive udleveret for sager, der ikke er strafbare herhjemme. Det kan eksempelvis være nøgenbilleder fra en strand – som ikke er strafbare i Danmark, men som kan straffes i andre EU-lande, uddyber Line Barfod.
Ifølge Anders Herping Nielsen, souschef i Justitsministeriets internationale kontor, er det en ekspeditionssag at udlevere personer fra Danmark og ministeriet tager ikke stilling til beviser:
– Når der foreligger en retsafgørelse fra en domstol i et andet EU-land, som fastslår, at der er grundlag for at anholde en eftersøgt person, som befinder sig i Danmark, skal Justitsministeriet som udgangspunkt ikke foretage en prøvelse af beviserne mod den pågældende, siger han til Arbejderen.
Stiller spørgsmål
Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance stiller nu via Retsudvalget spørgsmål til justitsministeren. Han kræver blandt andet svar på, hvilke lande de pågældende er blevet udleveret til, om begrundelsen for udleveringen og om der er sket udlevering for handlinger, der ikke er strafbare her i landet.
Line Barfod vil spørge ind til, om Justitsministeriet har udleveret udviklingshæmmede til retsforfølgelse i andre lande. IDanmark har vi et princip om, at udviklingshæmmede ikke kan straffes. Men sådan en garanti har de udviklingshæmmede ikke i EU’s arrestordre.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278