02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ellebæk mærkede Ali på livstid

Ellebæk mærkede Ali på livstid

Fredag, 11. februar, 2011, 11:28:04

Efter syv måneder i Ellebæk fængslet har Ali Rashed al-Jarrah stadig mareridt og traumer.

Jeg er ikke kriminel, men jeg blev behandlet som en. Jeg har aldrig været i fængsel før. Det gør ondt, siger Ali Rashed al-Jarrah, afvist asylansøger.
Jakob Dall

– Før var jeg et andet menneske. Nu har jeg ikke lyst til at tale med nogen. Jeg sidder bare her alene.

Efter syv måneder i Ellebæk-fængslet i Nordsjælland er Ali Rashed al-Jarrah forandret for altid.

Ali er flygtet fra Kuwait, men på falske papirer hvor det fremgår, at han er fra Irak.

De danske myndigheder vil udvise ham til Irak, men Irak vil ikke tage imod ham.

Derfor har Ali Rashed al-Jarrah nu siddet i asylcentre i ti år og ventet på en uvis skæbne. I juni forrige år blev han låst inde i Ellebæk fængslet – uden at have gjort andet end at søge om asyl og få afslag.

– Jeg er ikke kriminel, men jeg blev behandlet som en. Jeg har aldrig været i fængsel før. Det gør ondt, fortæller Ali Rashed al-Jarrah til Amnesty.

Ali blev løsladt fra Ellebæk efter syv måneder, men der sidder omkring 70 andre afviste asylansøgere i fængslet på ubestemt tid.

Asylansøgerne har intet ulovligt gjort, men de er låst inde bag fængslets tremmevægge og høje hegn for at forhindre, at de forsvinder, mens de venter på at blive sendt hjem.

Fængslingerne besluttes som på samlebånd i Hillerød Ret, konstaterer Amnesty International.

Organisationen har fulgt 50 sager. I ingen af tilfældene gik dommeren i Hillerød Ret mod politiets ønske om at få asylansøgerne bag lås og slå.

– Retssikkerhedsmæssigt er det meget betænkeligt, dét der foregår, siger forsvarsadvokat Niels Erik Hansen, som jævnligt har forsvarer asylansøgere i Hillerød Ret, til Arbejderen.

Det er over et år siden Ali Rashed al-Jarrah blev løsladt fra Ellebæk, men han tager stadig medicin og går til psykolog for at mindske eftervirkningerne.

– Når man sidder syv måneder i fængsel, så bliver man syg. Jeg tager piller for at sove og for at undgå mareridt. Nogle gange bliver jeg rigtig bange uden at vide hvorfor. Andre gange bliver jeg vred. Når det banker på døren kryber jeg sammen. Sådan var jeg ikke før jeg kom til Ellebæk, fortæller Ali Rashed al-Jarrah.

Mød flere af de uskyldige fanger i Arbejderen i morgen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2011 - 11:28   03. sep. 2012 - 12:42

Indland