Regeringen vil tvinge kommunerne til at overlade hjemmehjælpen i et helt distrikt til private firmaer.
For mange ældre landet over vil det fremover være umuligt at få hjemmehjælp fra kommunen.
I hvert fald hvis regeringen kommer igennem med et konkret forslag om øget udlicitering indenfor hjemmeplejen.
Regeringen vil tvinge kommunerne til at udbyde den samlede opgave med hjemmehjælp i mindst et helt distrikt til et privat firma. I det område, der for eksempel kan svare til 20 procent af kommunens område, skal det ikke være muligt at få kommunal hjemmehjælp. Derimod skal de ældre have mulighed for at kunne vælge andre private firmaer end hovedleverandøren.
– Med det her gør regeringen op med sin egen ide om, at ældre skal have frit valg mellem offentlig eller privat hjælp, konstaterer Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus.
Hun er dybt bekymret over forslaget, som regeringen fremlagde i et oplæg til Vækstforum kort før årsskiftet.
– Det koster ustyrligt meget i administration at sende hjemmehjælpen i udbud. Og vi har brug for alle pengene i det udførende arbejde. Ressourcerne er virkelig i bund, der er ikke penge at tjene for de private firmaer, siger den aarhusianske FOA-formand til Arbejderen.
Regeringen ser forslaget som et middel til at sikre en større grad af udlicitering i kommunerne. Målet er, at mindst 31,5 procent af de kommunale opgaver skal klares af private firmaer i 2015.
– Konkurrende er sundt. Vi har allerede åbnet for frit valg, og vi ved, at de ældre er glade for muligheden for at kunne vælge en privat leverandør, siger socialminister Benedikte Kiær til Politiken.
Både Enhedslisten, Socialdemokraterne og SF er imod forslaget. Det er helt forfærdeligt, konstaterer Line Barfod, Enhedslistens socialpolitiske ordfører.
– Fakta er, at de private ikke kan tjene penge på det her uden enten at skære meget dybt i servicen eller virkelig underbyde på lønnen og for eksempel ansætte østarbejdere til 80 kroner i timen, siger hun til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278