En lægefaglig rapport slår opsigtsvækkende fast, at den afghanske fange Tarin formentlig blev udsat for tortur, da danske soldater udleverede ham til amerikanerne.
Den afghanske fange, Ghousoullah Tarin, blev højst sandsynligt udsat for tortur, da han i marts 2002 blev taget til fange af danske soldater og efterfølgende udleveret til amerikanske soldater.
Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion fra Amnesty Internationals Lægegruppe, som i januar undersøgte Tarin.
– Undersøgelsen og Tarins egne forklaringer efterlader ingen tvivl: Det virker absolut troværdigt, at Tarin har været udsat for tortur, siger læge og medlem af Amnesty’s Lægegruppe, Claes Kjær, til Arbejderen.
I morgen er der sidste retsmøde i sagen, som Tarin har anlagt mod det danske Forsvarsministerium. Tarin kræver en erstatning på 50.000 kroner efter at danske soldater udleverede ham til den amerikanske fangelejr i Kandahar, Afghanistan, hvor han hævder at han blev udsat for slag, spark, blev kronraget og fik barberet skægget af.
Læs Tarins fortælling i artiklen "Soldater til fanger: Hold kæft!" her
Kammeradvokat Peter Biering, som forsvarer Forsvarsministeriet, har tidligere i retten stillet spørgsmål ved, om Tarin blev udsat for tortur og om han overhovedet er den, han udgiver sig for at være.
Læs artiklen "Bare en tilfældig afghaner" her
Men lægen Claes Kjær er ikke i tvivl om, at Ghousoullah Tarin bærer præg af voldsomt traumatiserende oplevelser. Claes brugte det internationalt anerkendte spørgeskema Harvard Trauma Questionnaire (HTQ) til at afdække de psykiske torturfølger, som Tarin har i dag. Tarin scorede et gennemsnit på 3,3 point ud af fire mulige.
– Tarins score ligger højt. Diagnosen PTSD (post traumatisk stress, red.) får man hvis man scorer mere end 2,3 points, fortæller Claes Kjær.
PTSD er en internationalt anerkendt psykisk sygdom, som især er udbredt blandt torturofre og andre, der har været udsat for voldsomme traumatiserende oplevelser.
Rapporten fra Amnestys læger, som Arbejderen har fået indsigt i, er den første lægefaglige bekræftigelse på Tarins forklaring om at han blev udsat for mishandling i den amerikanske fangelejr i Kandahar. Det kan have betydning for, om retten giver Tarin medhold i, at han blev udsat for tortur efter de danske soldater udleverede ham til amerikanerne.
– Tarin har alle de langtidsvirkende symptomer som søvnbesvær, mareridt, koncentrationsproblemer, flashbacks, tristhed og vredesudbrud, der gør ham til et troværdig torturoffer. Mishandlingen skete helt tilbage i 2002. Alligevel har Tarin stadig i dag en lang række af disse symptomer, fortæller Claes Kjær til Arbejderen.
Læs om sagen i artiklen "Hemmelig krig i retten" her
Det var Claes Kjær der den 23. januar i år undersøgte Tarin på klinikken hos Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre i København. Efter to timers undersøgelse skrev lægen: »Det vurderes at der er god overensstemmelse med den beskrevne tortur og nedværdigende behandling Ghousoullah Tarin har været ude for og de psykiske symptomer han præsterer i dag.«
Det sidste retsmøde i sagen afholdes i morgen, hvor kammeradvokaten afgiver sin procedure. Herefter bliver der lagt en dato for, hvornår dommen falder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278