08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Profit på at nedlægge Danmark

Profit på at nedlægge Danmark

Fredag, 25. februar, 2011, 10:32:51

Mærsks historisk høje profit er skabt på bekostning af danske arbejdspladser. Bestyrelse og aktionærer burde vise samfundssind, siger Lindøs fællestillidsmand.

Vi kunne sagtens bygge de skibe. Men det er jo et generelt problem, at bestyrelser og aktionærer blot går efter det højeste udbytte, i stedet for at vise samfundssind. Per Andersen, fællestillidsmand på Lindøværftet

Onsdag kunne Mærsk-koncernen offentliggøre et historisk stort overskud for 2010 på hele 54,4 milliarder kroner før skat. Men profitten er skabt ved at sende arbejdspladser og ordrer ud af Danmark.

Næsten en tredjedel af overskuddet, godt 16 milliarder kroner, er skabt af containerskibe udviklet på Lindøværftet.

Men det er ikke Lindøværftets arbejdere, der har fået den nye store Mærsk-ordre på op til 30 nye super-containerskibe for tilsammen 30 milliarder kroner. Selvom koncernen ellers oplyser, at de vil være en videreudvikling af Lindøværftets stolthed, verdens største containerskib Emme Mærsk, søsat fra Lindø i 2006.

Ordren er i stedet gået til det sydkoreanske værft Daewoo, hvor arbejdskraften er meget billigere – og arbejdsforholdene tilsvarende elendige.

Det undrer Per Andersen, fællestillidsmand for Lindøarbejderne.

– Det er os, der har ekspertisen og erfaringen. Vi kunne sagtens bygge de skibe. Men det er jo et generelt problem, at bestyrelser og aktionærer blot går efter det højeste udbytte i stedet for at vise samfundssind, siger Per Andersen til Arbejderen.

– De siger, vi ikke er konkurrencedygtige nok, og nedlægger industriarbejdspladserne. Men vi kan jo kun konkurrere, hvis der bliver investeret i arbejdspladserne. Når de fjerner industrien, har vi jo ikke noget at konkurrere med, uddyber Per Andersen.

Mens ledelsen i Mærsk-koncernen fejrer rekordoverskuddet ved at dele en løncheck på 100 millioner kroner mellem sig – en stigning på  23,5 procent i forhold til 2009 – og uddele 4,4 milliarder kroner til aktionærerne, så bliver der kun delt fyresedler ud til Lindøarbejderne.

Den endelige aflivning af Emma Mærsks livmoder finder sted i starten af 2012. Men allerede om få uger kan de tilbageværende 600 timelønnede og 95 funktionær på Lindøværftet se frem til en ny fyringsrunde.

Tilbage i Danmark har Mærsk omkring 20.000 ansatte i sine supermarkeder, som ikke kan flyttes. Den næsten totale skattefritagelser for koncernens rederivirksomhed har også fået Mærsk til at beholde hovedkvarteret på Esplanaden.  Men ellers er godt som alle Mærsk-koncernens aktiviteter sendt ud af landet.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. feb. 2011 - 10:32   03. sep. 2012 - 12:41

Indland