Københavns Politi filmede begravelsesoptog på Nørrebro i København. »Respektløst« siger en af de cirka 500 deltagere til Arbejderen.
Begravelsesoptoget for den afdøde fotograf Svend Espensen blev gennemfilmet af Københavns Politi.
To betjente fra Københavns Politi stod klar på trappen ved Sakramentskirken på Nørrebrogade. De filmede løs og zoomede ind på deltagerne, da optoget gik forbi kirken.
– Det var respektløst. Folk var jo kommet for at tage afsked med en mand, der har betydet meget for dem. Det virkede meget provokerende. Der var jo ingen uro. Alligevel stod politiet og ventede på os med kamera, siger Anne Bendixen fra Forældre mod Politibrutalitet til Arbejderen. Hun var blandt de cirka 500, der lørdag deltog i optoget. Hun forsøgte at få betjentene til at stoppe filmeriet:
– Jeg fik at vide, at de bare gjorde deres arbejde, og at de skulle kunne dokumentere eventuel ballade, uddyber Anne Bendixen.
Københavns Politi vil ikke oplyse om baggrunden for fotograferingen.
– Jeg vil ikke fortælle, hvad der konkret lå til grund for vores beslutning om at filme det konkrete arrangement. Der er altså oplysninger, som politiet ikke er forpligtet til at give. Jeg kan bare sige, at ledelsen har fundet det nødvendigt, siger Lars-Christian Borg, pressetalsmand for Københavns Politi til Arbejderen.
Han vil dog gerne fortælle, hvornår politiet generelt filmer folk:
– Det kan eksempelvis være i tilfælde af arrangementer eller demonstrationer, hvor vi har dårlige erfaringer med hærværk eller stenkast.
Efter at have talt med den ansvarlige delingsfører ringer pressetalsmanden igen, og forklarer, at optoget blev filmet, fordi der blev tændt nogle romerlys og var en »utryg situation«.
Svend Espensen tog blandt andet billeder for Arbejderen og Modkraft.
Det var Svends nære ven Lisbeth Brühl, der havde arrangeret mindeoptoget.
– Det var meget uværdigt, men desværre forventeligt, at Københavns Politi filmede optoget. Jeg havde været i kontakt med politiet forud for optoget. Her blev de grundigt informeret om, at der ikke var tale om en demonstration, men et fredeligt begravelsesoptog, fortæller Lisbeth Brühl til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278