Det var i orden, at politiet filmede et begravelsesoptog sidste måned, mener justitsministeren. Dybt krænkende, mener Enhedslisten.
Det var af »sikkerhedsmæssige hensyn«, at politiet sidste måned gennemfilmede det fredelige begravelsesoptog for den afdøde fotograf Svend Espensen, der tog billeder for Arbejderen og Modkraft.
Det oplyser justitsminister Lars Barfoed i et svar til Enhedslistens Line Barfod, der har udbedt sig en forklaring på, hvorfor to betjente filmede de sørgende der den 25. februar deltog i mindehøjtideligheden.
Læs artiklen "Politi filmede begravelsesoptog" her
Ifølge ministeren blev flere af de fremmødte genkendt som »tilhørende det autonome miljø«. Der var desuden medbragt en højtalervogn, som tidligere er blevet brugt ved demonstrationer i det autonome miljø. Herudover blev der brændt nødblus af og lavet graffiti.
»På denne baggrund vurderede politiet, at der ikke var tale om et sædvanligt begravelsesoptog, men at der derimod var tale om en form for demonstration, som kunne udvikle sig til opløb, skriver ministeren som forklaring på, hvorfor politiet besluttede sig for at videofilme deltagerne i optoget.
Læs artiklen "Barfoed skal se på begravelses-filming" her
Forklaringen forarger Line Barfod.
– Folk, der deltager i demonstrationer i andre sammenhænge, har altså også ret til at deltage i et begravelsesoptog uden at blive filmet. Arrangørerne af optoget havde på forhånd klart meldt ud, at formålet var at sørge og mindes Svend og ikke at lave ballade. Det må politiet respektere, siger hun til Arbejderen.
Ifølge justitsministeren opstod der ikke ballade, netop fordi politiet var tilstede og filmede optoget:
– Politiets eneste opgave er at beskytte sådan et optog, ikke at filme det. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan ministeren når frem til at det var på grund af filmningen, at der ikke opstod ballade. Det forholder sig stik modsat: Politiet risikerede jo netop ballade, fordi man filmede optoget. I sådan en situation er folk jo kede af det. Det er dybt krænkende at filme under begravelsesoptog, mener Line Barfod.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278