01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Terrorsigtet: Sagen skal vindes uden for retten

Terrorsigtet: Sagen skal vindes uden for retten

Tirsdag, 29. marts, 2011, 19:00:12

De terrorsigtede tidligere modstandsfolk vil gøre retssagen mod dem til en folkesag. Mobiliseringen starter den 9. april.

Anton Nielsen, her i samtale med advokat Bjørn Elmquist, vil gøre sagen mod Horserød-Stutthof Foreningen til en folkesag.
Martin Mounzer

De tidligere modstandsfolk i Horserød-Stutthof Foreningen vil gøre alt, hvad de kan for at åbne de tunge døre i Københavns Byret op og sætte terrorsagen imod dem til debat blandt helt almindelige mennesker.

Onsdag den 15. juni og torsdag den 16. juni klokken 9.30 i retssal 15 bliver Horserød-Stutthof Foreningen sat på anklagebænken i Københavns Byret. Deres forbrydelse består i at have indsamlet i alt 17.690 kroner til den palæstinensiske befrielsesbevægelse PFLP’s humanitære arbejde.

Læs artiklen "Terrorsag mod modstandsfolk starter på 70-år for internering" her

– Vi vil bruge retssagen til at forsøge at bryde igennem pressemuren. Problemerne med de politiske terrorlove kan ikke afgøres i en retssag. Det her er en politisk sag, som skal løses politisk. Sagen hører hjemme i en debat blandt befolkningen og ikke i en lille juridisk kreds, siger Anton Nielsen til Arbejderen.

Som formand for Horserød-Stutthof Foreningen er det ham, der er blevet tiltalt efter terrorparagraffen 114 i straffeloven. En alvorlig anklage og en alvorlig paragraf, som kan kan give op til ti års fængsel.

Anklage skal skabe frygt

Anton Nielsen er ikke i tvivl om, hvad retssagen i virkeligheden handler om: At skelne imellem frihedskæmpere og terrorister. Og magthavernes definition af terrorister er politisk:

– Hvis foreningen havde sendt pengene til de israelske bosættere og ikke palæstinensiske PFLP, var vi ikke blevet hevet i retten. Det illustrerer meget godt, at retssagen handler om dels at fremme en bestemt politisk opfattelse af »de gode og de onde« og dels at så frygt i befolkningen for at udtale sig for og solidarisere sig med frihedsbevægelser rundt om i verden. De pointer skal vi have ud, siger Anton Nielsen.

Den største retssal

Københavns Byret har på forhånd måttet rykke retssagen til sin største retssal:

– De troede de kunne gemme os væk i et lille lokale på tredje sal. Den går ikke. Det er en vigtig sag. Vi regner med at en del fagligt aktive og tidligere modstandsfolk møder op for at følge sagen.

Foreningen arbejder nu på højtryk for at udnytte retssagen til at komme ud til så mange almindelige danskere som muligt. Den 9. april afholder Horserød-Stutthof Foreningen et offentligt møde på Vesterbro Torv med taler af de terrortiltalte og musik. 1. maj skal Anton Nielsen tale på Rød 1. maj i Fælledparken i København og foreningen overvejer også et møde på grundlovsdag, kort før de skal i retten.

Anton Nielsen er allerede i gang med at skrive sin forsvarstale. Og den bliver lang:

– Jeg har jo ret til at få det sidste ord i retssagen. Den ret har jeg tænkt mig at benytte mig af. Jeg vil bruge min taletid til at fremlægge vores politiske synspunkter, som i virkeligheden er årsag til retssagen, afslører han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. mar. 2011 - 19:00   03. sep. 2012 - 12:42

Indland